Norwegian har nylig fått gjennom en kriseplan som blant annet inneholder frisk egenkapital fra nye og gamle eiere. Fredag er en ny aksjonæroversikt klar, og i første omgang er det med private aksjonærer som har tegnet seg da selskapet hentet inn 400 millioner kroner i frisk kapital.

Neste uke kommer en ny oversikt som inkluderer institusjonelle kunder – fond, pensjonsforvaltere og så videre – og selskapets kreditorer som konverterer gjeld til egenkapital.

Bjørn Kjos er tilbake

Den foreløpig siste aksjonæroversikten har for det meste skjult investorenes navn bak meglerhuskontoer, men ett navn skiller seg ut. Norwegian-gründer Bjørn Kjos (73) står oppført med to millioner aksjer privat etter emisjonen. Det tilsvarer to millioner kroner hvis alle aksjene ble kjøpt i emisjonen, og basert på kurs 2,95 kroner fredag formiddag er aksjene verd 5,9 millioner kroner.

Nordea-forvalter Robert Næss sa tidligere i uken at et fortsatt er betydelig feilprising i aksjen – og at de reelle verdiene antakelig er lavere.

Kjos har sammen med forretningspartner Bjørn H. Kise – gjennom investeringsselskapet HBK Holding – vært største aksjonær i Norwegian helt fra oppstarten i 2002 og frem til starten av 2020. I februar i år var HBKs eierandel nede i 12 prosent. Tidlig i mars rammet koronakrisen hele flybransjen, og i midten av april var HBK helt ute fra eiersiden i Norwegian.

Bjørn H. Kise forklarte salget slik i april:

– Jeg kan bekrefte at HBK har solgt alle sine aksjer i Norwegian. Som tidligere kommunisert har vi solgt aksjer for å styrke vår likviditet i en krevende tid. I disse dager kan det vært gull verdt å ha penger i banken.

Kise er fortsatt leder av valgkomiteen som velger Norwegian-styret.

DN har spurt Kise om han blir værende i valgkomiteen, og han svarer generelt i en epost:

– Som leder av valgkomiteen er jeg opptatt av å gjøre mitt ytterste til beste for aksjonærfellesskapet. Hva som skjer fremover har det ingen hensikt for meg å spekulere i, dette er det opp til generalforsamlingen å mene noe om.

Generalforsamlingen holdes 30. juni.

Tre-fire milliarder på det meste

Da det verserte budrykter rundt Norwegian i 2018, ble aksjen sendt til værs, og HBKs eierandel var på det meste verd mellom tre og fire milliarder kroner. Styret – ledet av daværende styreleder Bjørn H. Kise – fikk flere forslag til bud fra britiske International Airlines Group (IAG), men avslo det. Rundt 90 prosent av HBKs verdier tilhører familien Kjos, men verdiene i flyselskapet har smuldret bort.

Les historien om Norwegian: Norwegians nødlanding magasinetPlus

Kise ønsker ikke å fortelle hvordan selskapet disponerer dagens midler, og det er ikke nødvendig fordi HBK ikke lenger har flaggeplikt i Norwegian.

– HBK er et investeringsselskap, og vi kommenterer ikke våre løpende investeringer, skriver Kise i en epost.

Bjørn Kjos har ikke besvart DNs henvendelse fredag.

Småaksjonærer slo til

På aksjonæroversikten er kunder i meglerhuset Nordnet oppført som største aksjegruppering etter emisjonen, og handlet aksjer for vel 22 millioner kroner i emisjonen. Nå er deres eierandel på nær syv prosent.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier Norwegian fortsatt er «folkeaksje».

– Selv om emisjonen var noe utradisjonell, merket vi stor interesse blant eksisterende kunder, og ikke minst nye kunder som ville tegne seg. Ser man også på kursutviklingen etter at aksjene ble sluppet til markedet, har dette vist seg som en profitabel emisjon for kundene som fikk tegnet seg, sier Johannesen.

Flere store banker og meglerhus har kursmål på mellom null kroner og én krone aksjen etter at kreditorer har gjort om milliardgjeld til egenkapital, og de opprinnelige eierne er kraftig utvannet.

Jan Petter Sisseners fond Canopus er inne blant de 50 største aksjonærene i flyselskapet. Sisseners fond er oppført med rundt 4,7 millioner aksjer.

Investor Arne Fredly er oppført med en mindre post gjennom sitt selskap Apollo Asset Limited. Den er på 1,32 millioner aksjer, verd 3,8 millioner kroner.

Også øyelege og privatinvestor Ole Martin Halvorsen er inne i Norwegian, gjennom sitt investeringsselskap OM Holding as, med samme eierandel som Fredly.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.