– Veksten er størst på selskapets langdistanseruter og etterspørselen er stabilt god. I tråd med strategien, vil nå veksten flate ut fremover. Vi går nå inn i en periode preget av generelt lavere etterspørsel, tøff konkurranse og høy oljepris, noe som gjør at det blir enda viktigere å fortsette arbeidet med å redusere selskapets kostnader, sier Norwegians konsernsjef Bjørn Kjos i en pressemelding.

Kjos' lavprisselskap har nettopp lagt frem ferske trafikktall for oktober måned. Veksten fortsetter som ventet:

Norwegian fraktet 3,38 millioner passasjerer i oktober. Det er en oppgang på åtte prosent på årsbasis.

Inntektene faller

Men det investorene har vært mest opptatt av har vært utviklingen i inntektene til Norwegian. Flyselskapet har høy gjeld og trenger sårt kapital for å komme seg igjennom en tøff vinter. Nylig frigjorde Norwegian en halv milliard kroner på salg av fem fly.

Hvis inntektene på billetter faller, betyr det at fortjenesten på billetten blir lavere og det kan ramme overskuddet i Norwegian.

  • I oktober falt inntekten per passasjer per kilometer (yield) med to prosent til 0,38 kroner målt mot samme måned året før.
  • Også et annet inntektsmål, RASK (inntekt per sete per kilometer), falt med fem prosent til 0,33 kroner.

Skylder på langdistanse

I pressemeldingen skriver Norwegian at utviklingen i yielden generelt er positiv, men at den påvirkes av økt gjennomsnittslengde per flyvning.

«Ettersom inntekten per passasjerkilometer er lavere på lengre flyvninger, faller selskapets yield når langdistanserutene utgjør en økende andel av den totale trafikken», skriver selskapet.

Kabinfaktoren, altså hvor stor del av flyene som fylles opp, falt med 2,4 prosentpoeng til 85 prosent i oktober.

Den totale trafikkveksten (RPK) økte med 25 prosent.

Flysalg

I sommer solgte Norwegian seks fly, og for to uker siden solgte det ytterligere to fly.

Forrige uke solgte det igjen ytterligere fem fly som ga 516 millioner kroner i frisk kapital. Med forrige ukes salg betyr det at Norwegian nå har solgt 13 av de inntil 140 flyene selskapet har sagt det kan selge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I en av Norges fremste fiskebyer, merker de endringene i sjømattrendene tydelig
– Sjøen er jo rett der ute.
01:29 Min
Publisert: