Det opplyses i en melding til Oslo Børs onsdag ettermiddag.

Meldingen sendte Norwegian-aksjen til værs på Oslo Børs, der den kort tid etter meldingen kom var opp 35 prosent til vel 12 kroner aksjen. Senere falt aksjen tilbake, og er rett før børsslutt notert opp 14 prosent på 10,37 kroner.

Svingningene er store: Noen minutter senere var oppgangen på rundt 15 prosent.

«HBK Holding AS (HBK) har besluttet å tilbakekalle de aksjer i Norwegian Air Shuttle ASA som HBK har utlånt i markedet,» er den korte beskjeden i meldingen.

For å kunne shorte en aksje, altså satse på å tjene penger ved et kursfall, er en avhengig av å låne inn aksjene. HBK Holding har i en årrekke tjent gode penger på å låne ut aksjer til dette formålet.

Når de nå krever tilbakelevering av aksjene, må alle som har lånt aksjene, skaffe aksjer til veie for å overlevere dem, noe som naturlig nok sender kursen opp igjen.

Med dette grepet vil muligheten for å tjene penger på kursfall i aksjen, bli mindre.

- Som jeg sa tidligere denne uken har HBK behov for noe bedre likviditet. I en verden der vi ikke vet hva som skjer neste uke og knapt nok dagen i dag, kaller vi tilbake aksjene for å ha full frihet og tilgang til alle våre aktiva, skriver Bjørn Kise i en epost onsdag ettermiddag.

Har solgt mye aksjer

I den siste tiden har HBK Holding solgt en stor del av aksjene i Norwegian, og tidligere i uken kom en børsmelding om at HBK er under grensen på ti prosent eierandel i flyselskapet.

Etter flaggemeldingen hadde HBK 16,4 millioner aksjer, tilsvarende 9,99 prosent av aksjene.

Det er uklart om HBK Holding har solgt flere aksjer etter det, og det skal ikke sendes ny melding før eierandelen er under fem prosent, eller over ti prosent igjen.

Registeret Finanstilsynet fører over netto shortposisjoner, der alle posisjoner over 0,1 prosent av aksjekapitalen meldes inn, viser ved siste oppdatering at det er shortet 10,8 millioner aksjer i Norwegian. I tillegg til dette kommer mindre short-posisjoner. En shortposisjon trenger ikke være en spekulativ posisjon for å tjene penger ved kursfall, men kan også være en sikringsmekanisme for eksempel i kombinasjon med at en investor eier i lån til selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.