Det har ikke engang gått et halvt år siden investor Erik G. Braathen lanserte planene for det nye flyselskapet Flyr.

Nå står kjente investorer klare for å satse på enda et flyselskap – denne gang på langdistanse – og barnet har fått navnet Norse Atlantic Airways. Selskapet er startet med gründer Bjørn Tore Larsen (53) i det verdensomspennende bemanningsselskapet OSM i spissen. Larsen slo seg opp på bemanning innen shipping, og de senere årene har datterselskapet OSM Aviation gjort det samme innen luftfart.

Nå blir Larsen både hovedeier og daglig leder i Norse Atlantic Airways.

– Jeg gleder meg veldig og synes det er kjempespennende, sier Larsen til DN.

Bjørn Tore Larsen grunnla bemanningsselskapet OSM, med blant annet flyskole i Fort Lauderdale i USA. Nå starter han flyselskap sammen med Norwegian-gründer Bjørn Kjos.
Bjørn Tore Larsen grunnla bemanningsselskapet OSM, med blant annet flyskole i Fort Lauderdale i USA. Nå starter han flyselskap sammen med Norwegian-gründer Bjørn Kjos. (Foto: Per Thrana)

De siste ukene har han og noen kolleger forhandlet med internasjonale leasingselskaper om å overta mange av Norwegians gamle langdistansefly.

– Jeg har flydd med disse flyene mange ganger, og synes det skal bli fantastisk å få de tilbake, sier han.

Kjos: «Rett tid å starte opp»

På eiersiden får Larsen med seg Norwegian-gründer Bjørn Kjos (74) fra start, og Kjos har satset 24 millioner kroner fra egen lomme i det nye selskapet som snart skal hente et milliardbeløp på Oslo Børs.

For Kjos var det åpenbart et enkelt valg å bli med.

– Norse Atlantic vil være et uavhengig selskap. Det er veldig rett tid å starte opp langdistanse nå, sier Kjos til DN, og viser til en ny start etter korona når vaksinene blir utbredt.

Kjos blir med i styret, og ønsker seg et samarbeid mellom Norwegian og det nye selskapet.

– Det vil vi absolutt prøve å få til. De to selskapene har ikke hatt tid til å sette seg ned med dette, da Norwegian har vært veldig opptatt med rekonstruksjonen i Irland, og Norse Atlantic med å sette opp langdistanse. Jeg tror at begge selskaper kan ha store synergier. Det fløy flere millioner passasjerer mellom lang- og kortdistanse i Norwegian, og det håper jeg kan fortsette, sier Kjos.

12 fly på vei inn

Norse Atlantic Airways skal i første omgang tilby flygninger med langdistanseflyet Boeing 787 Dreamliner mellom Europa og USA. Det er samme flyet som Norwegian har vært nødt til å kvitte seg med gjennom konkursbeskyttelsen i Irland og Norge denne vinteren. De første 787 Dreamliner-flyene vil ta av i desember i år, skriver selskapet i en pressemelding mandag. Det åpnes for samarbeid med både Norwegian og Flyr.

Selskapet er samtidig på vei mot markedsplassen Euronext Growth på Oslo Børs med investorer som allerede har tegnet aksjer for til sammen 24 millioner dollar – drøyt 200 millioner kroner. Det åpnes for flere nye eiere.

Larsen sier han fikk ideen om å starte flyselskap da Norwegian varslet at det kunne gi opp satsingen i vinter. DN skrev i desember at Norwegian-styret vurderte å skrote satsingen, og like over nyttår var det et faktum.

– Jeg har tenkt lenge at det er viktig med en lavprisaktør over Atlanterhavet, og det lå jo litt i kortene at Norwegian ikke skulle fortsette. Da Norwegian kunngjorde at det ikke fortsatte, satte vi alle kluter til, sier Larsen.

Planen er å begynne med 12 fly: Ni er allerede signert en intensjonsavtale for, og det forhandler om tre til.

– Har dere gjort avtale med Norwegians største kreditorer?

– Jeg kan ikke si med hvem. Vi snakker med flere, sier Larsen.

Norwegian har siden oppstart på langdistanse i 2013 hatt store motorproblemer og økonomiske tap.

– Hvorfor skal dere lykkes bedre?

– Norwegian var veldig uheldig med flyene. Vi har fått forsikringer om at motorene er reparert, og at Rolls-Royce har løst det tekniske.

– Mange har brent seg på å eie flyselskap?

– Ja, det er ikke noe tvil om at det er «risky business», akkurat som shipping. Timing er utrolig viktig, og vi mener det har aldri vært bedre noensinne. Dette er den ene muligheten for å komme inn og overta en markedsposisjon, og få mye billigere fly enn ellers. Det gjør at økonomien blir annerledes, og vi kan etablere oss med lave kostnader når folk på begge sider av Atlanterhavet er vaksinert, og begynner å reise igjen.

– Hvor mye rabatt kan dere regne med på flyene?

– Det er rundt regnet halv pris, sier Larsen.

OSM Aviation-sjef og tidligere SAS-pilot Espen Høiby blir operativ direktør i Norse Atlantic Airways.

Har Kjos og Kise på laget

Foruten Bjørn Tore Larsen, er Bjørn Kjos og hans kompanjong Bjørn H. Kise blant de største aksjonærene.

Bjørn Tore Larsen eier –gjennom sitt selskap BT Larsen & Co. – 53 prosent av aksjene i Norse Atlantic Airways. I tillegg eier han og tilknyttede selskaper ytterligere ti prosent av aksjene. Bjørn Kjos og Bjørn H. Kise eier henholdsvis 15 og 12 prosent av aksjene.

Bjørn H. Kise (til venstre) og Norwegian-gründer Bjørn Kjos, her på et flyshow i Paris i 2015. Nå blir de med i et nytt flyselskap på langdistanse.
Bjørn H. Kise (til venstre) og Norwegian-gründer Bjørn Kjos, her på et flyshow i Paris i 2015. Nå blir de med i et nytt flyselskap på langdistanse. (Foto: Klaudia Lech)

Larsen, Kjos og Kise kjenner hverandre godt fra oppstarten av og samarbeidet gjennom OSM Aviation, som ble startet i 2014 og med Norwegian som første kunde. Under korona har Norwegian brutt båndene til OSM Aviation, og tatt bemanningen tilbake til moderskipet.

DN møtte Bjørn Tore Larsen på flyskolen til OSM Aviation Academy i fjor høst, og da skamroste Larsen det Bjørn Kjos har fått til:

– Bjørn var en viktig alliert for å bygge selskapet. Han er visjonær, og hadde et riktig bilde av hvordan flybransjen ville utvikle seg på samme måte som shipping. Bjørn Kjos er den enkeltpersonen som har betydd mest for norske forbrukere. Før ham var det nesten ingen direkteruter ut i verden. Han har gitt oss lave priser, direkteruter – og Norwegian har betydd enormt mye for turistindustrien i Norge, sa Larsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.