Boeing legger onsdag ettermiddag frem resultater for første kvartal.

Vanligvis legger store selskaper som Boeing frem en såkalt guiding, hvor man prøver å gi investorene en pekepinn på hvordan resultatene blir i overskuelig fremtid. Det gjør ikke Boeing denne gangen.

I en melding skriver den amerikanske flyprodusenten at guidingen vil komme på et senere tidspunkt som følge av usikkerheten rundt når Boeing 737 Max-flyene kommer tilbake i luften.

Boeings 737 Max-fly er satt på bakken over hele verden etter to fatale styrt det siste halve året. Norwegian har 18 fly av denne typen og skal øke til 34 ved utgangen av året.

737 Max tilbake tidligst i juli

De siste ukene har fabrikken og ulike myndigheter jobbet for å løse problemene med antisteilefunksjonen på 737 Max-flyet, som indirekte skal ha ført til de to ulykkene. Boeing sier 135 testflyvninger med oppdatert programvare er utført hittil.

I tillegg er det satt opp en flernasjonal enhet som skal godkjenne de nye systemene. Enheten heter Joint Authorities Technical Review (JATR) og omfatter USAs flytilsyn Federal Aviation Authority (FAA), det europeiske tilsynet EASA og myndigheter i Australia, Brasil, Canada, De forente arabiske emirater, Japan, Indonesia, Kina og Singapore.

Første møte i JATR er 29. april og arbeidet er ventet å ta 90 dager, det vil si til utgangen av juli.

En godkjennelse av flyet for vanlig bruk kan komme før det: Nyhetsbyrået Reuters meldte onsdag at Boeing i samtaler med flyselskaper har sagt at en godkjennelse fra FAA kan komme allerede tredje uken i mai og at flyene kan være i luften fra midten av juli.

På en telefonkonferanse onsdag sier Boeing-sjef Dennis Muilenburg:

– Timingen for å sette 737 Max-flyet tilbake i trafikk er avhengig av arbeidet med relevante myndigheter og kunder fremover.

– Hele selskapet er opptatt av sikkerhet, å bringe 737 Max tilbake i drift og å bygge og gjenoppbygge tilliten til kundene, myndighetene og passasjerene, sier Muilenburg.

Svakere enn i fjor

I første kvartal fikk Boeing et resultat per aksje på 3,75 dollar, mot 4,15 dollar per aksje i første kvartal i fjor. Det var ventet et resultat per aksje på 3,49 dollar, ifølge Bloomberg.

Driftsresultatet endte på 2,35 milliarder dollar av en omsetning på 22,9 milliarder dollar. På forhånd var det ventet et driftsresultat på 2,59 milliarder dollar av en omsetning på 22,9 milliarder dollar.

Resultatet ble ifølge Boeing noe svekket av færre leveringer av 737-fly, men motvirket av høyere volumer innen leveringer til forsvar og service.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.