Undersøkelsene er beordret av USAs luftfartsmyndigheter forrige uke etter at det ble funnet sprekker på fly i Kina.

Talsperson Brian Oarrish for amerikanske Southwest Airline forteller at selskapet undersøkte over 200 fly, og satte to på bakken. Også brasilianske Gol Linhas Aereas har tatt elleve fly ut av drift, ifølge Reuters.

Sprekkene er funnet på det som kalles «pickle fork», som er strukturen som blant annet styrker vingenes feste til flykroppen.

En talsperson for Boeing sier at produsenten jobber med flyselskapene for å utvikle reparasjonsplaner, skaffe deler og tilby hjelp.

Skandinaviske fly beordret undersøkt

Ifølge bransjemagasinet check-in.dk har FAA også krevd at 38 skandinaviske fly skal undersøkes.

Flyene tilhører SAS, ifølge NTB.

Undersøkelsene foretas når flyene ikke er i drift, og flytrafikken vil dermed ikke påvirkes, opplyser informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

SAS sjekker nå alle flyene de har av denne typen, uavhengig om de omfattes av ordren fra de amerikanske myndighetene.

Godt over halvparten av flyene er allerede sjekket. Ingen er satt på bakken.

– Vi sjekker rett og slett alle versjoner av Boeing 737 NG-flyene, sier Johansen.

Flyene brukes i Europa, deriblant Norge og resten av Skandinavia.

Ingen av Norwegians fly omfattes av ordren om undersøkelse.

Fly som hadde gått mer enn 30.000 kilometer er beordret undersøkt innen én uke. Undersøkelsen kan gjøres visuelt og tar omtrent én time per fly.

Flyene er en versjon av typen Boeing 737 kalt NG, som er forkortelse for neste generasjon. Boeing har erstattet produksjon av 737 NG med 7373 Max-fly, som alle for tiden er satt på bakken etter de to 737 Max-ulykkene i Indonesia i oktober i fjor og Etiopia i mars som kostet totalt 346 mennesker livet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.