Egil Stenshagen (70) og hans sønn Jørgen Stenshagen (41) forvalter sammen Stenshagen-familiens milliardformue. Deres investeringsselskap Stenshagen Invest var forrige uke flyselskapet Norwegians 12. største aksjonær med en beholdning på 428.839 aksjer, ifølge den offisielle aksjonærlisten fra flyselskapet.

Mandag morgen var Stenshagen borte fra listen over selskapets 50 største aksjonærer. Det er fordi aksjene er lånt ut til såkalt shortsalg.

– Ikke solgt noe. Utlånt til shorting, skriver Egil Stenshagen i en tekstmelding.

Kan kreve aksjene tilbake «når som helst»

Shortsalg betyr at de som har tro på kursfall, låner aksjene av eksempelvis Stenshagen, selger dem, håper kursen skal falle og kjøper tilbake aksjene for en lavere sum hvis kursen har falt. Utfordringen for shortselgerne er hvis de som har lånt ut aksjene, i dette tilfellet Stenshagen, krever tilbake aksjene før kursen har falt nok til at shortselgerne er fornøyde. Da må de kjøpe aksjene i markedet, og hvis mange shortselgere prøver å kjøpe tilbake aksjer samtidig, kan det skapes en såkalt short-skvis der kursen drives i været.

– Når kan dere kreve aksjene tilbake igjen?

– Når som helst, svarer Stenshagen.

Stenshagens aksjepost i Norwegian var med mandagens kurs på 290 kroner verd 124 millioner kroner. Norwegian har i lengre tid vært blant selskapene på Oslo Børs som har vært mest populære blant shorterne, men flere forsvant etter den voldsomme kursoppgangen i forrige uke. Selskapet er opp over 66 prosent den siste uken.

«Kan bli et glitrende selskap»

Da DN snakket med Egil Stenshagen torsdag i forrige uke, sa han følgende om et mulig bud fra British Airways-eier IAG:

– Vi har ikke tatt stilling til hva vi skal gjøre med aksjene hvis det skulle komme et godt tilbud. Vi må først se hva de kommer med av tilbud. Vi har tro på at Norwegian også skal greie seg på egne ben. Vi selger ikke foreløpig.

– Men samtidig skal man aldri la være å se på et godt tilbud, presiserte han.

Stenshagen fortalte at Norwegian kan bli et «glitrende selskap» også uten IAG på eiersiden.

– IAG har kjøpt seg inn og ser på Norwegian som et ganske spennende case, sa Stenshagen.

– Det kan sikkert være bra for begge parter. Men på den annen side er det spennende hvis Norwegian får selskapet på skinner, og det kan bli et glitrende selskap med mange gode år foran seg. Hva som er best av de to alternativene, å bli en del av IAG eller fortsette på egen kjøl, er vanskelig å svare på, sa han.

Stenshagen eier selskapet Stenshagen Invest sammen med sin kone og to barn.(Vilkår)

– Det kom som julekvelden på kjerringa!
Investor og Norwegian-aksjonær, Jan Eiler Fleischer råder Bjørn Kjos å selge hvis prisen er høy nok.
01:25
Publisert: