– Bransjen kommer nok aldri til å komme tilbake til gammelt nivå. Men nå får vi sjansen til å starte på nytt, da finnes det ingen hellige kyr, sier BRA-toppsjef Geir Stormorken til den svenske avisen Dagens Nyheter.

Det svenske flyselskapet BRA, som har investor Per G. Braathen som største eier, begynner å fly igjen over sommeren. Men da kommer det til å ha klart færre destinasjoner på rutekartet og kanskje bare halvparten så mange ansatte.

I april skulle BRA ha startet en linje til Torp i samarbeid med Widerøe, men slik ble det ikke. Koronakrisen første til at BRA måtte si opp 580 av 600 ansatte og sette samtlige av sine 12 fly på bakken. Nå står flyparken til flyselskapet på Ängelholms flyplass. Det ble en krasjlanding:

– Alle forutsetninger ble endret totalt. Samtidig som vi skulle berolige ansatte og kunder, så vi virksomheten gå ned i kjelleren, sier BRAs kommersielle sjef Ulrika Matsgård.

Redder det som reddes kan

For å unngå konkurs søkte foretaket om en rekonstruksjon hos Stockholms tingrett i begynnelsen av april. Det innebar at BRA forhandler om gjeldsnedskrivning hos kunder og leverandører. Tanken er å redde så mye eiendeler som mulig, slik at flyene kan komme i luften igjen.

I sommer kommer BRA til å markedsføre reiser i samarbeid med Amapola, som med egne fly skal trafikkere fem destinasjoner. I begynnelsen av september skal BRA gjenstarte sin egen flytrafikk.

– Vi planlegger å begynne å fly på Visby, Malmö, Umeå, Göteborg og Ängelholm, sier Stormorken. Senere er planen å følge opp med en håndfull andre svenske destinasjoner.

Tviler på høyere billettpriser

Ulrika Matsgård mener at rekonstruksjonen gir selskapet en pause til å tenke nytt rundt alt:

– Vi må opprettholde samme service, men bli mer effektive. Det innebærer at vi må satse mer på digitalisering, jobbe med nye partnere og finne nye måter å selge på. Og vi må bli færre, sier hun.

Om endringene også innebærer høyere billettpriser ut til kundene, tror hun imidlertid at de reisende vil ha vanskelig for å akseptere.

Når BRA når sitt nye normalnivå i slutten av neste år tror Geir Stormorken at omsetningen vil ligge rundt 1,2 milliarder svenske kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.