Storbritannia skal ut av EU om to måneder. Går de fra hverandre uten en avtale, står flyselskapene overfor to store utfordringer.

  1. Flyselskaper som har mindre mer enn 50 prosent EU-eierskap vil miste trafikkrettigheter i EU. Det blir tøft for blant annet IAG, som eier British Airways. Største eier i IAG er Qatar Airways.
  2. Det ligger også et håndfast forslag på bordet om at antall flyvninger i 2019 ikke skal overstige antall flyvninger i 2018.

Nå vil Europaparlamentet gi flybransjen en livline.

Vil tillate begrenset trafikk

Ifølge et utkast til et forslag som Financial Times har fått tilgang til vil transportkomiteen i Europaparlamentet benytte seg av en lov som vil tillate begrenset flytrafikk mellom EU og Storbritannia for selskaper som ikke oppfyller kravet om 50 prosent EU-eierskap.

I tillegg foreslås det å droppe taket på antall flyvninger mellom de to områdene.

Parlamentet har ikke godkjent forslaget, og det kan bli fjernet i de videre forhandlingene. Men forslaget avviker likevel sterkt fra EUs tidligere strenge linje.

Kan miste 20 millioner passasjerer

Luftfartsorganisasjonen Iata har reagert kraftig på det foreslåtte «taket» på flyvninger i år.

«Både britiske og EU-flyselskap er tildelt slotts på flyplasser og har solgt billetter for sommeren. Denne beslutningen, hvis den blir godkjent, vil skape betydelig ulemper for reisende som ikke får fly, og flyselskaper som ikke får overholdt bestilte billetter og som potensielt mister sine slotts», står det i et brev fra Iatas toppsjef Alexandre de Juniac til EUs sjefforhandler Michel Barnier, skrev Financial Times for en drøy uke siden.

Airports Council International har antydet at et slikt tak vil føre til et tap av 140.000 nye flyvninger, tilsvarende rundt 20 millioner færre passasjerer mellom Storbritannia og EU.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Idar Vollvik: – Slik blir du raskt rik … Og sånn unngår du skivebom
01:07
Publisert: