Norwegian la torsdag frem et overskudd før skatt i årets tredje kvartal på 1,6 milliarder kroner. På forhånd hadde fem analytikere i snitt ventet et overskudd på 1,7 milliarder kroner før skatt i kvartalet, ifølge TDN Direkt.
Omsetningen endte på 13,4 milliarder kroner i kvartalet. Analytikerne hadde ventet 13,5 milliarder kroner.
Driftsresultatet ble på 1,82 milliarder kroner i kvartalet, mens analytikerne ventet litt over 1,9 milliarder kroner.
Tredje kvartal er den resultatmessig sterkeste perioden i løpet av et år med store svingninger i flybransjen. Med dagens overskudd venter analytikerne fortsatt et underskudd før skatt for hele 2018.
Storaksjonær vil ta Bank Norwegian på børs i LondonKjos er veldig fornøyd
I en kommentar til utviklingen i kvartalet, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos:
– Det er gledelig å legge frem et godt resultat med reduserte enhetskostnader til tross for en sterk vekst, ikke minst internasjonalt. Fremover skal veksten avta og vi skal se resultater av de store investeringene vi har gjort, noe som vil komme kunder, ansatte og aksjonærer til gode, sier Kjos, og legger til:
– Det er dog ingen tvil om at tøff konkurranse, høy oljepris og en sterk dollarkurs vil påvirke hele vår bransje i tiden framover, noe som gjør at det blir enda viktigere med ytterligere effektivisering av driften og kostnadsreduksjoner.
Flysalg og dyrere drivstoff
Norwegians finanser har de siste månedene vært under press særlig fordi selskapet er uvanlig lite sikret mot dyrere drivstoff – det vil si at en liten andel av forbruket er låst med med fastpris sammenlignet med andre flyselskaper.
Oljeprisen – og dermed spotprisen på drivstoff – har steget kraftig:
Fra bunnen i fjor sommer er både olje- og drivstoffprisene opp rundt 67 prosent. Siste 12 måneder er veksten på rundt 33 prosent. Det gir stor vekst i kostnadene, og i samme periode har billettprisene bare steget forsiktig.
Finansdirektør Geir Karlsen sier under en presentasjon torsdag morgen at underliggende har enhetskostnadene (kostnad pr. sete pr. kilometer) falt med ti prosent på ett år, om drivstoffkostnadene holdes utenom. Inklusive drivstoff er det en oppgang på én prosent i tredje kvartal, fra samme periode året før.
– Tendensen fremover er at vi vil se fallet i kostnadsnivået fortsetter. Drivstoffkostnadene gjør oss vondt, og vi skulle selvsagt ha sikret mer av forbruket, sier Karlsen.
I september i år var utviklingen i billettprisene sågar negativ.
På presentasjonen spurte analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities om Kjos er bekymret for nivået i egenkapital, gitt at kostnadene stiger mer enn inntektene.
– Det kommer an på oljeprisen. Om den passerer 100 dollar pr. fat, vil mange flyselskaper være bekymret. Heldigvis ser vi en trend nedover (fra 80 dollar pr. fat, red. anm.) og foreløpig ser det fint ut, sier Kjos.
På spørsmål om det er mulig å øke inntektsnivået, sier Kjos at de fleste konkurrentene har fly som er mindre drivstoffeffektive:
– Det er ingen sjangs for at flyselskapene kan drive det videre uten å øke prisene. Om det tar én, to eller tre måneder før det skjer, vet jeg ikke.
Selger to fly
I tillegg har investorer og analytikere ventet på at Norwegian skal annonsere salg av fly for å redusere gjelden og øke egenkapitalen. Tidligere i år varslet Kjos at det kunne selge inntil 140 fly. I sommer ble det kjent at selskapet har solgt seks fly, men det har så langt vært uvisst om salget ga en positiv resultateffekt.
Onsdag kveld meldte Norwegian at det har solgt ytterligere to fly og at det vil øke likviditeten med 23 millioner dollar etter tilbakebetaling av gjeld. Norwegian skriver at pengene fra salget vil bli brukt til å tilbakebetale gjeld og øke selskapets likviditet, og at dette er en del av selskapets program for å fornye flåten og i tråd med selskapets langsiktige strategi.
Venter høyere enhetskostnader
Som følge av høyere kostnader for drivstoff venter Norwegian nå høyere enhetskostnader for året samlet, står det i kvartalsrapporten.
Enhetskostnad per fløyet setekilometer, såkalt CASK, er ventes å være mellom intervallet 0,435 til 0,440 kroner i 2018. Det er en oppjustering fra tidligere ventet 0,425 til 0,430 kroner.
CASK er et standard kostnadsmål i flybransjen.
Samtidig fastholder Norwegian guidingen på total kapasitet målt ved setekilometer (ASK) på 40 prosent i år og venter at denne vil ligge på 15-20 prosent neste år.
Gjelden øker
Norwegians rentebærende gjeld var ved utgangen av tredje kvartal 30,15 milliarder kroner. Det er en økning fra 22,27 milliarder kroner ved utgangen av 2017. Egenkapitalsprosenten, altså egenkapital målt opp mot total kapital, var på ni prosent i kvartalet, opp fra fem prosent ved utgangen av 2017.
Kostnadene knyttet til leasing av fly falt med åtte prosent i kvartalet til 1,1 milliarder fra 1,19 milliarder kroner i samme periode i fjor.
Taust om interesse
Norwegian-aksjen har vært i en berg-og-dalbane siden britiske IAG, som blant annet eier British Airways, kjøpte seg opp og varslet et bud på selskapet i april i år. To bud ble senere avvist av Norwegians styre og Bjørn Kjos sa at selskapet kan klare seg veldig bra uten en partner.
Senere har det vært stille rundt interessen fra selskapet. Norwegian-aksjen har falt kraftig i ukene før resultatet torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.