Torsdag formiddag kom meldingen om at British Airways-eieren IAG vurderer å legge inn bud på flyselskapet Norwegian. Meldingen kom først på Bloomberg-terminalene klokken 11.24, der nyhetsbyrået henviste til anonyme kilder, men ble straks fulgt av at IAG la ut en melding om at selskapet inviterte seg selv til samtaler med Norwegian om et mulig bud på selskapet.

Nyheten sendte Norwegian-aksjen på en himmelferd, og aksjen endte opp nesten 50 prosent.

Steg før flørt

Aktørene i aksjemarkedet hadde imidlertid allerede før dette fått tilbake troen på flyaksjen, som har vært en taper på Børsen de seneste månedene.

Allerede tirsdag snudde aksjen opp mer enn tre prosent, den største oppgangen på én dag siden 6. mars. I timene før IAGs flørt ble kjent, fortsatte aksjen opp ytterligere syv prosent. Til sammen hadde aksjen dermed steget 10,6 prosent, fra 173,40 til 191 kroner på én dag og en formiddag. Nyheten om budinteressen sendte aksjen videre opp hele 47 prosent, og aksjen endte torsdagen på 264 kroner.

Ser på

Det er ikke bare aktørene på Oslo Børs som fattet interesse for aksjen, det gjør også Børsen.

– Vi ser alltid rutinemessig på handelen i forkant av den type hendelser, bekrefter kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs.

Han understreker at Børsen, som har som oppgave at handelen foregår slik den skal, ikke kommenterer de eventuelle funnene som gjøres.

– Hvis det er noen mistanke om brudd på verdipapirlovens bestemmelser, vil det være Finanstilsynet som ser nærmere på det og vurderer det. Vår avtale er at vi sender slike saker videre, og det gjør vi med lav terskel. Vår avdeling har full oversikt over handelen på Oslo Børs og har et overvåkningssystem som gjør at vi kan oppdage mistenkelige mønstre i handelen, sier Aase.

Totalt var det investorer som kjøpte nesten 1,7 millioner aksjer på stigende kurser onsdag og torsdag før budinteressen, til en snittkurs på 181 kroner, viser transaksjonsdata fra Oslo Børs. Den samlede verdien på aksjene var nøyaktig 300 millioner kroner. Da torsdagen var over, satt disse investorene på en samlet gevinst på sine aksjer på 137 millioner kroner, eller en gjennomsnittlig gevinst på nesten 46 prosent – etter å ha sittet på aksjene maksimalt én dag.

Soros ut av short

Det var ikke alle som var like begeistret for kursoppgangen i Norwegian. Dem som har satset på kursfall gjennom såkalt shortsalg – for å tjene på å kjøpe aksjer billigere tilbake om kursen faller – gikk på en smell. Den nærmest legendariske investoren George Soros hadde en shortposisjon på 298.000 aksjer før budflørten ble kjent, og røk på et tap på rundt 20 millioner kroner på én dag.

Finanstilsynet fører daglige oversikter over shortposisjoner som er større enn 0,5 prosent av aksjene i selskapet, og Soros-fondet dekket inn sin short og gikk ut av shorterlisten fredag. Også fondene GLG Partners, Schroder Investment Management, JP Morgan Management og Oxford Asset Management måtte kjøpe seg ut av shortposisjonene sine torsdag.(Vilkår)

– Det er hyggelig at noen kjøper aksjer
Bjørn Kjos kommenterer interessen fra IAG om å kjøpe Norwegian på vei inn til dagens generalforsamling i Norwegian.
01:12
Publisert: