Innen få år skal Norwegian bygge opp et finmasket rutenett i Argentina og Sør-Amerika med langdistanseruter til både Europa og Nord-Amerika. Flyselskapet skal operere 146 ruter, som til sammen skal fly 18,2 millioner passasjerer årlig. 

Det fremgår av en 680 sider lang presentasjon som Norwegian har sendt til de argentinske luftfartsmyndighetene, ifølge det argentinske mediet La Nacion. Det skriver danske check-in.

– Vi kan bekrefte at vi har søkt om en driftstillatelse (AOC) i Argentina og i den forbindelse har vi skissert fremtidige muligheter for flyvninger og hva dette vil kunne medføre av positive ringvirkninger i Sør-Amerika. Vi er fortsatt i planleggingsfasen og godkjennelser fra myndighetene er avgjørende for å kunne sette i gang, sier kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til DN. 

Skal ha 70 fly på fire baser

Hvor mye Norwegian vil investere i Argentina har så langt vært noe usikkert. Det siste som har vært kjent er at flyselskapet skal ha to baser i Argentina. Én i Buenos Aires og én i Cordoba. 

Norwegian-sjef Bjørn Kjos fortalte til TDN Finans i starten av april at selskapet vil starte med flyvninger fra Argentina til Europa i løpet av året. 

Presentasjonen tilsendt de argentinske luftfartsmyndighetene viser at satsingen er langt større enn man har trodd tidligere. Totalt regner selskapet med investeringer på 4,3 milliarder dollar, tilsvarende rundt 37 milliarder kroner, ifølge referatet fra La Nacion.

Norwegian forventer å starte flyvninger mellom Buenos Aires og London Gatwick i november. I oppstarten skal det brukes seks Boeing 737 mellomdistansefly. Etter ett år ser selskapet for seg 15 fly, hvor av 11 er mellomdistansefly og fire langdistansefly.

Etter 2,5 år skal kapasiteten være oppe i 25 mellomdistansefly og 10 langdistansefly. 

Når operasjonen er oppe og kjører som planlagt etter fem til åtte år så forventer selskapet å ha 70 fly basert på fire baser i Argentina.

Kan øke passasjertallene med 61 prosent

I dag har Norwegian 120 fly i flåten, men selskapet har i tillegg 260 fly i bestilling. 

Selskapet skriver på sine nettsider at det fløy rundt 30 millioner passasjerer i 2016. Hvis Norwegian når Argentina-målet om å fly 18,2 millioner passasjerer innen fem til åtte år vil det da øke selskapets totale passasjerantall med 61 prosent sammenlignet med 2016-nivået. 

Selskapet har 6000 ansatte og flyr til destinasjoner i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten, Sørøst-Asia, Mellom-Amerika og USA, men har ennå ikke inntatt det søramerikanske markedet. 

– Liten konkurranse og høye billettpriser

Norwegians spanske talsmann Alfons Claver sier til avisen La Nacion at Norwegian vil være i stand til å transportere sine 18,2 millioner passasjerer årlig til omkring 90 destinasjoner i 25 land. 

Kommunikasjonssjef Sandaker-Nielsen sier til DN at Norwegian fortsatt er i planleggingsfasen og godkjennelser fra myndighetene i Argentina er avgjørende for å kunne sette i gang. 

– Kan dere allerede si noe om prisnivået på reisene?

– I dag er Argentina og Sør-Amerika preget av liten konkurranse og høye billettpriser, så vi mener det er et stort potensial både for innenriksflyvninger og flyvninger mellom kontinentene, sier Sandaker-Nielsen. 

Det er ventet at satsingen vil skape 3.000-3.5000 arbeidsplasser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se trailer: «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv»
Ikke som ventet. «Den lykkeligste dagen i Olli Mäkis liv» rusler mot et tradisjonelt klimaks mens den egentlig handler om noe helt annet.
01:41
Publisert: