Flybilletter har aldri vært billigere. Og nå har den unge gründeren bak nettsiden Skiplagged.com oppdaget et triks som gjør flybilletter enda billigere - et triks han har bestemt seg for å dele med resten av verden.

Dét gir flyselskapene hodebry, og United Airlines har gått så langt at de har saksøkt Aktarer Zaman, skriver Veckans Affärer.

- Han markedsfører en ulovlig måte å reise på, mener United Airlines, som er redde for å tape store inntekter hvis flere følger Zamans eksempel.

Kort fortalt dreier det seg om å bestille en billett fra by A via by B til by C, men hoppe av flyet i by B, altså hub'en. «Hidden city-booking» kalles teknikken i USA. Dette er forbudt av de fleste flyselskapene, blant annet fordi det kan skape forsinkelser når passasjerer ikke dukker opp til en flight, påpeker United Airlines.

Men flyselskapet legger heller ikke skjul på at de går til angrep på Zaman fordi han legger opp til en «urettferdig konkurransesituasjon».

Opptil 60 % billigere

På nettsiden Skiplagged har 22-åringen listet opp en rekke destinasjoner man kan spare tusenvis av kroner på. Flybilletten kan ifølge hans oversikt - utrolig nok - bli opptil 60 prosent billigere hvis du hopper av flyet halvveis på reisen, men betaler billetten helt frem til sluttdestinasjonen.

Zaman har så langt samlet inn over 77.000 dollar i donasjoner fra forbrukere som vil hjelpe ham i kampen mot United Airlines.

Ifølge Randy Petersen, som er redaktør av InsideFlyer Magazine, er Zamans triks velkjent for mange som reiser ofte med fly. Men de benytter seg ikke av «hidden city»-teknikken altfor ofte fordi de frykter å bli straffet av flyselskapene for ikke å dukke opp ved gaten. En straffemetode flyselskapene har, er å kutte bonuspoeng, ifølge Petersen.

Det er ikke vanskelig å finne disse smutthullene selv:

Søk først på flyreiser direkte fra Oslo til destinasjonen du ønsker å reise til. Deretter søker du opp en flyvning fra Oslo til en annen destinasjon, som flyr via din ønskede destinasjon. I noen tilfeller lønner det seg økonomisk å kjøpe en lengre, gjennomgående reise, men ikke fly helt til sluttdestinasjonen.

Du må imidlertid merke deg et par viktige ting: Du kan bare ta med deg håndbagasje hvis du skal hoppe av på veien, siden den innsjekkede bagasjen ellers kommer til å havne på billettens sluttdestinasjon. Du bør også sjekke opp flyselskapets policy når det gjelder tur-/returreiser sammenlignet med enkeltreiser, slik at du ikke risikerer at returbilletten din kanselleres.

- Ikke lov, men...

- Ja, en del som reiser ofte kjenner nok til denne praksisen. Og det stemmer i noen tilfeller at det er billigere å kjøpe en gjennomgående billett i stedet for en enkeltstående reise fra A til B, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til DN.

Han sier at dette er en praksis flyselskapene i utgangspunktet ikke ønsker at kundene skal benytte seg av, siden såkalte «no show» - passasjerer som ikke dukker opp til flighten sin - er et problem i flybransjen.

Likevel er han overrasket over at United Airlines slår så hardt til mot nettsiden Skiplagged.

- Er det lov å gjøre dette? Nei, ikke i henhold til reisevilkårene. Men: Det kan alltid være en naturlig forklaring på at folk ikke rekker en flight. Derfor kansellerer vi ikke en gjennomgående flyreise, selv om passasjeren ikke dukker opp. Vi har hatt passasjerer som ikke når det første flyet sitt og så tar et annet flyselskap for å rekke flytur nummer to i en gjennomgående billett. Da har vi tradisjon for å vise goodwill. Vi kansellerer heller ikke en eventuell returflight, men du må kanskje regne med å svare på noen ubehagelige spørsmål hvis du blir avslørt, sier Johansen.

SAS-infosjefen er usikker på hvor mange som spekulerer i såkalt «hidden city-booking».

- Det vet vi ikke. Som sagt har noen av disse tilfellene en helt naturlig forklaring, det er ikke alle som «jukser». Vi har vært borti en del rare tilfeller der folk jukser med bookinger, voksne bestiller barnebilletter og gjør andre merkelige ting. Men i dag er flybilletter så billig at det er begrenset hvor mye penger man egentlig sparer på å jukse, sier Knut Morten Johansen.

Les også:

«Snobber ned» etter kronesmell

Ikke billigere billetter  

- Mye billigere å fly de siste fem årene

Mesterkokkenes oppskrifter til jul: Hellstrøms ribbe og Skeies juletorsk ...og mye, mye mer  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.