Med havutsikt og balkong på femstjerners hotellet Doubletree by Hilton på Marjan Island nord for Dubai, lå alt til rette for en avslappende ferie for en gruppe på fem personer i oktober fjor.

Den norske familien hadde punget ut 26.560 kroner for oppholdet på én uke. Det ble alt annet enn det de hadde sett for seg, ifølge en fersk avgjørelse fra Pakkereisenemnda.

Forsvaret til De forente arabiske emirater var nemlig i gang med å forberede det som er blitt omtalt av Gulf News som en av tidenes største militære øvelser i landet – rett utenfor luksushotellet. Fem av syv dager ble reisegruppen forstyrret av jagerfly, bombing og helikoptre rundt og over hotellet, ifølge klagen. Derfor klaget de inn reiseoperatøren Apollo for å få refundert hele reisen.

Klageren fikk nemlig ikke beskjed fra Apollo om militærøvelsen i forkant av reisen, til tross for at hotellet hevdet at alle reisebyråer var informert om øvelsen. Bråket fra jagerflyene skal ha vært så ille at klagerens fire år gamle datter ble skremt.

– Hun torde ikke gå i vannet uten at klager var med da hun hele tiden var redd for et nytt jagerfly skulle komme. Hele ferien måtte de roe henne ned og bearbeide de inntrykkene hun satt igjen med, noe de også har snakket mye om etter hjemkomst, står det i klagen.

Fikk hodepine av muggspray

Ifølge klageren hadde de også gledet seg til vannaktivitetene hotellet tilbød.

– På grunn av militærøvelsen og at krigsskip med tanks seilte utenfor strandlinjen til hotellet, ble alle vannaktiviteter avlyst, står det i avgjørelsen.

Øvelsen militæret forberedte var den sjette utgaven av en oppvisning av landets væpnede styrker for folket.

I tillegg til militærøvelsen var reisegruppen svært misfornøyd med hotellets standard.

– På det ene rommet luktet det mugg. Klager kontaktet personalet på hotellet, som kom og sprayet inni skap og skuffer med et sterkt parfymert middel som fremkalte kvalme og hodepine til de som bodde der. Det var ikke mulig å ligge inne på rommet, så de tok med seg madrassen og la seg ut på balkongen.

Soldater firer seg ned på et hustak under militærøvelsen utenfor Dubai.
Soldater firer seg ned på et hustak under militærøvelsen utenfor Dubai. (Foto: Christopher Pike/Reuters)

Som kompensasjon for familiens opplevelse utbetalte Apollo en kompensasjon på 4.000 kroner.

– Lydnivå og eventuelle uromomenter utenfor hotellet kontrolleres av de lokale myndighetene. Og de kan være vanskelige for Apollo som turoperatør å påvirke. I de tilfellene Apollo er kjent med for eksempel arrangementer på reisemålet, vil de informere om det under omtale av bostedet eller området på nettsidene. I dette tilfelle var Apollo ikke informert om militærøvelsen, står det i avgjørelsen.

Delvis medhold

Pakkereisenemnda mener at Apollos kompensasjon ikke var nok, og ga klageren delvis medhold. Reisebyrået opplyser at militærøvelsen arrangeres annethvert år med 3–5 fly per dag og med en varighet på 45 sekunder per gang.

– Etter nemndas vurdering burde Apollo informert om militærøvelsen ettersom den synes å være fast annethvert år. Nemnden har forståelse for at klager opplevde det som skjemmende under ferien. Selv om flyaktiviteten for så vidt var kortvarig i løpet av en feriedag, vektlegger nemnden klagers opplysninger om tanks på stranden samt reduksjon av vannaktiviteter. Etter nemndas vurdering burde Apollo ha opplyst om forholdet, skriver nemnden.

De anbefaler derfor Apollo å utbetale ytterligere 3000 kroner for ulempene. Det gir gruppen en rabatt på 26 prosent.

– Både vi og nemnden mener at kunden skal ha kompensasjon for ulempen med støy under ferie oppholdet. Nemnden mente at beløpet skulle være noe høyere enn hva vi allerede har tilbakebetalt til kunden. Vi følger nemnden og betaler kunden resten av beløpet, skriver marked- og kommunikasjonssjef Tonje Løkaas Fossum i en epost. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.