Det italienske flyselskapet Alitalia har hatt økonomiske problemer i en årrekke og har flere ganger vært i ferd med å gå konkurs. Situasjonen er blitt forverret av tøff konkurranse fra andre lavprisselskaper i Europa.

I fjor la selskapet frem en kriseplan som ville ført til store nedbemanninger. Forslaget ble nedstemt av de ansatte, og i mai i år ble det bestemt at hele selskapet eller deler av det skal selges for å avverge en konkurs. 

Fredag forrige uke gikk fristen ut for selskaper som vil være med i budrunden i forbindelse med salget.

Får ikke kjøpe seg opp mer

Det er omkring 10 virksomheter som skal ha meldt seg til den endelige budrunden, ifølge flybransjenettstedet Check-in.dk.

Irske Ryanair, det britiske lavprisselskapet Easyjet og det Abu Dhabi-baserte Etihad Airways har allerede bekreftet at de er interesserte i selskapet. I 2014 kjøpte Etihad 49 prosent av Alitalia og skjøt sammen med andre investorer ifølge Check-in inn 1,76 milliarder euro inn i selskapet. 

Etihad er derfor med i konkurransen for å beskytte sin egen eierandel, men en EU-regel som forbyr at Etihad, som ikke er et EU-selskap, ikke kan skaffe seg en større eierandel enn 49 prosent, gjør det vanskelig for flyselskapet fra De forente arabiske emirater. 

Vil knabbe italienske kunder

Ryanair er det største selskapet i Italia i dag, etterfulgt av Alitalia og Easyjet. Et oppkjøp fra Ryanair vil utelukkende dreie seg om å sikre seg nye kunder, ifølge check-in, ettersom Alitalias europeiske flåte består av Airbus-fly, mens Ryanair bruker Boeing-fly.

Alitalias flåte vil derimot passe Easyjet bedre, som i løpet av det seneste tiåret har faset ut bruken av Boeing og nå bare bestiller fra Airbus.

Men Easyjet må komme med gode bud om vi skal tro Ryanairs finansdirektør Neil Sorahan. 

– Vi er det største flyselskapet i Italia, så vi er svært seriøse når det handler om noe som har med Italia å gjøre, sa Sorahan tidligere denne uken.(Vilkår)

Sauseskolen: Saus Vierge
Saus Vierge til fisk
00:59
Publisert: