Egyptiske luftfartsmyndigheter sier at det savnede EgyptAir-flyet med 66 personer om bord har styrtet.

Militære rednings- og bergingsmannskaper er framme ved stedet i Middelhavet der det antas at et EgyptAir-fly med 66 personer om bord er styrtet.

Myndighetene sier at letingen nå dreier seg om å finne vrakrester på havflaten der flyet forsvant fra radaren, litt sør for området mellom Kreta og Kypros.

De sier de kan bekrefte at flyet har styrtet siden det ikke har landet på noen flyplass i nærheten.

Egyptiske militære opplyser at de mottok et nødsignal fra flyet, mens vitner på en gresk øy i nærheten sier ifølge Reuters at de så en ildkule i lufta. Daily Telegraph skriver at kapteinen på et gresk skip så flammer på himmelen.

Egyptiske, greske og franske fly leter etter vrakrester etter EgyptAir-flyet som har styrtet i Middelhavet. Eksperter sier terror er den mest sannsynlige årsaken til flystyrten.

- Når et fly er i den marsjhøyden, reiser det mange spørsmål. Det er en rolig fase av flygningen som ikke innebærer mange utfordringer. Den kritiske fasen er avgang og landing, sier Norsk Flygerforbunds leder Jo Bjørn Skatval til NTB.

Tidligere flyhavarikommisjonssjef tror flyet ble angrepet

Den tidligere sjefen for den franske lufthavarikommisjonen, Jean-Paul Troadec, sier at EgyptAir-flyets forsvinning «nesten helt sikkert» skyldes «et angrep». Det melder VG.

- Et teknisk problem, en brann eller en motorsvikt skaper ikke umiddelbart en ulykke og gir besetningen tid til å reagere, sier Troadec i et intervju med radiostasjonen Europe 1 i Paris.

- Besetningen sa ingenting, de reagerte ikke, så det var antagelig en brutal hendelse og vi kan absolutt se for oss et angrep.

Flyet tok av fra Charles de Gaulle-flyplassen i Paris klokken 23.09 onsdag kveld.

Det forsvant fra radaren utenfor kysten av Egypt.

– Flyet hadde en høyde på 37.000 fot og forsvant da det var kommet 16 kilometer inn i egyptisk luftrom. EgyptAir har kontaktet de aktuelle myndigheter, og undersøkelser er i gang gjennom redningsteam, skriver EgyptAir på sin offisielle Twitter-konto.

Forsvant over Middelhavet

Ifølge Flightradar24 var flyet av typen Airbus A320-232 og ble levert til selskapet i 2003. På karttjenesten til flynettstedet er flyets siste registrerte posisjon over Middelhavet utenfor Egypt. Vanligvis tar flyturen til Kairo fire timer.

De første meldingene gikk ut på at det var 69 personer om bord inkludert en besetning på 10, men det totale tallet ble senere nedjustert til 66 personer.

Franske luftfartsmyndigheter og flyplassadministrasjonen i Paris ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

– Svært uvanlig

Den danske flyeksperten Hans Christian Stigaard, som er tidligere trafikksjef ved Københavns lufthavn, sier at det er svært uvanlig at et fly forulykker så høyt over bakken som 37.000 fot.

– Når et fly forsvinner fra radaren, betyr det som hovedregel at det er falt ned. Men det er rett og slett for tidlig å si noe om årsaken, sier han.

I mars tvang en mann med falskt bombebelte et EgyptAir-fly til å lande på Kypros. Han overga seg etter seks timer på flyplassen, og situasjonen endte uten skadde.

I oktober i fjor omkom alle de 224 personene om bord da et russisk charterfly styrtet på Sinaihalvøya som følge av en bombe. Flyet skulle til St. Petersburg i Russland fra feriestedet Sharm el-Sheikh i Egypt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Disse er anbefalt av DNtv:

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:

- Høres ut som en kjempesatsing, men...
DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim om Siv Jensens stadige tapping av mer oljepenger.
01:35
Publisert: