Verdens største passasjerfly, dobbeltdekkeren Airbus A380, kan gå en usikker fremtid i møte.

Nå vurderer flytypens største kunde, det arabiske flyselskapet Emirates, heller å satse på en mindre flytype, ifølge Bloomberg, som viser til nærstående kilder.

Emirates, som har 20 A380-fly i sin flåte og ytterligere 54 i bestilling, vurderer å konvertere samtlige av de siste 20 bestillingene til flytypen A350.

Det vil i tilfelle kunne ta liv av superjumbo-satsingen til Airbus, som siden A380 ble lansert for 11 år siden har slitt med å fylle opp ordreboken. Per i dag står Emirates med sine 53 ordrer for over 60 prosent av bestillingene, foran Amadeo med 20, Quantas med 8 og Air Accord og All Nippon med tre hver.

Airbus A350-900.
Airbus A350-900. (Foto: Pressebilde)

Så sent som i januar i fjor bestilte Emirates 36 flunkende nye A380, noe man trodde ville sikre flyets fremtid, ifølge Bloomberg. Airbus har imidlertid slitt med å finne en flymotorprodusent som matcher flyprodusentens krav til pris og ytelse.

Luftfartsanalytiker Sandy Morris i Jefferies International mener de nye opplysningene kaster mørke skyer overs gigantflyets fremtid.

«Dersom en betydelig andel av Emirates-ordren blir kansellert, mener vi at A380-programmet må avsluttes», skrive analytikeren i en oppdatering, ifølge Bloomberg.

Airbus har redusert produksjonen av A380 til åtte fly i året, og har varslet å redusere dette ytterligere til seks årlig fra 2020.

I tillegg til å være verdens største operatør av A380 (108,54 i bestilling) har Emirates også verdens største flåte av gigantflyet Boeing 777 (164, pluss 150 i bestilling), og er største kunde av den oppgraderte 777X. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert: