Islandske Wow Air vil fly mellom USA og Europa for 675 kroner hver vei. Så billig har det aldri tidligere vært å fly over Atlanterhavet.

Den transatlantiske priskrigen på flybilletter er i gang for alvor.

– Norwegian har gjort en fantastisk jobb i dette markedet. Vi har lært mye av selskapet, sier administrerende direktør Skúli Mogensen i islandske Wow Air på telefon fra Reykjavik.

Raskt utsolgt

Billettene ble lagt ut for et par uker siden, og flyvningene fra Boston og Baltimore til London og København vil begynne til våren.

– Vi er ble raskt utsolgt for de billigste billettene, men vil fortsatt tilby svært konkurransedyktige priser. Vi skal være billigst, sier Mogensen.

Amerikanske bransjeeksperter mener prisene er uhørt lave.

– Selv 1350 kroner for en enveisbillett til London er uhørt. Det finnes ikke så billige billetter i dag, sier toppsjef Tom Parsons i nettstedet Bestfares.com til Washington Post.

Det tre år gamle billigselskapet kutter kostnader ved å fly fra de mindre byene på den amerikanske østkysten, mellomlande på Island og bruke ordinære rutefly med smal kropp. Fly og mannskap er registrert på Island.

Ikke overrasket

Wow-sjefen er ikke overrasket over motstanden som Norwegian møter i USA.

– Jeg har sluttet å la meg overraske over hvilke skritt dagens markedsledere er villig til å ta for å beskytte sin posisjon. Vi vet at konkurranse er sunt, også i luftfarten. Det fører til bedre tilbud og lavere priser. Vi har mye å lære av Kjos, sier Mogensen.

I snart ett år har Norwegian forsøkt å få permanent lisens av myndighetene til å drive i USA. Prosessen skal vanligvis ta noen uker, men mektige krefter mener billigselskapet forsøker å undergrave dagens standarder og arbeids­vilkår i luftfarten.

«Koster oss masse»

Selskapet er norsk, flyene registrert i EU-landet Irland og mannskapet hentet fra Asia for å fly til USA. Det er utelukkende økonomisk motivert, mener kritikerne.

– Utsettelsen koster oss masse penger, fordi vi må leie inn ekstra fly. Det har kostet oss flere hundre millioner kroner, sier Kjos.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: SAS og Widerøe kan bli rammet av streik

 

- Total galskap