Riksmekleren har kalt inn partene; NHO og Junit, til forhandlinger den 4. februar. Blir ikke forhandlingsleder Bente Ørberg i Junit enige med motparten, kan det bli streik fra søndag 5. februar. 

Junit, tidligere Luftfartens Funksjonærforening, organiserer rundt 500 medlemmer i skrankene ved innsjekking og ombordstigning på norske flyplasser. De fleste medlemmene jobber hos Widerøe Ground Handling, men det er også medlemmer i SAS Ground Handling på Gardermoen og hos Aviator, som har bakkehåndtering for Norwegian.

Arbeidstagerorganisasjonen har sendt plassfratredelse til Riksmekleren for medlemmene på flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. 

1 Hvorfor truer dere med streik som kan ramme flytrafikken i neste uke?

– Fordi det er blitt brudd mellom Junit og NHO i tariff-forhandlingene om en ny tariffavtale. Vi har hatt forslaget ute på uravstemning. Over 55 prosent stemte nei. Medlemmene reagerer på at de har hatt lønnsfrys de siste ti år. Spesielt er de bakkeansatte misfornøyde.

2 Flere av deres medlemmer jobber i flyselskaper som sliter med å tjene penger. Vil ikke en konflikt være med på å true de streikende arbeidsplasser?

– Det som er problemet i handlingsbransjen er at det kommer stadig nye aktører som drar lønningene ned. Selskapene lover at dersom de ansatte går ned i lønn så vil de sikre jobbene. Likevel har det vært nedbemanningen og outsourcing på flere avdelinger i bant annet i SAS. Et eksempel på dette er SAS flybussen som ble solgt ut av SGH. 

3 Medlemmene i LO Handel og Kontor og i Parat godkjente avtalen med NHO om ny kollektivavtale. Hvorfor sa Junits medlemmer nei?

– De andre forbundene sa ja til ny avtale i mai. Vi hører at mange medlemmer der er misfornøyde etter at det har kommet frem hva de kan forvente å få i det lokale oppgjøret. Tariffoppgjøret for 2016 vil bli veldig dårlig for disse gruppene.

4 Er det riktig at en liten uavhengig fagforening kan lamme tusenvis av reisende hver dag?

– Spiller ingen rolle om en fagforening er liten eller stor. Desto større den er, desto større makt får fagforeningen. Like viktig er det at en liten fagforening kan ta ut medlemmer i streik så lenge man har makt til å få igjennom sine krav.

5 Junit skal ha årsmøte på Gardermoen lørdag 11. februar. Frykter du at dere hindrer medlemmer å komme på møte grunnet streiken dere selv iverksetter?

– En eventuell streik kan hindre at noen medlemmer ikke kommer frem til årsmøte på Gardermoen. I hvert fall ikke med fly. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.