– Vi har en sterk lidenskap for norsk luftfart. Vi tror ikke at markedet vil komme tilbake dit det var i forkant av koronapandemien. Vi vil benytte all vår erfaring og kompetanse for å bygge et nytt, norsk flyselskap tilpasset den økonomiske virkeligheten og passasjerenes behov, sier flyarving Erik G. Braathen i en pressemelding.
Braathen har tidligere vært styremedlem i Norwegian, og var administrerende direktør i Braathen Safe i ti år frem til 1999.
– Riktig tidspunkt
Med seg på laget har han av Brede Huser, Thomas Ramdahl, Asgeir Nyseth, Alf Sagen, Bjørn Erik Barman-Jenssen og Tord Meling, når han nå lanserer et nytt norsk flyselskap.
Ifølge pressemeldingen jobber nå 25 personer for fullt med å bygge opp det nye selskapet, som planlegger å ha første fly i luften i løpet av første halvdel av 2021.
Dette skjer mens luftfartsbransjen er i en dyp krise. Senest i dag kom Norwegian med oppdaterte trafikktall for september i år, som viste en nedgang på 90 prosent fra september i fjor, med sine 319.370 passasjerer.
– Vi mener det er riktig tidspunkt for å starte et nytt flyselskap nå. Vi leier inn moderne fly til en rimelig pris, ansetter de beste medarbeiderne, og bygger et heldigitalt selskap med lite kompleksitet som gjør at vi får lave kostnader og kan tjene penger med færre fly. For kundene skal vi tilby konkurransedyktige priser og en effektiv og god digital reise fra bestilling til ankomst, sier Braathen i pressemeldingen.
Norwegian: – Vant til å slåss som David mot Goliat
Dette er imidlertid ikke det eneste varselet om økt luftfartskonkurranse i Norge i dag.
Mandag skrev det ungarske lavprisselskapet Wizz Air at det vil annonsere «tiårets mest etterlengtede utvikling i det norske flymarkedet» i løpet av Dagen.
Tirsdag møtte DN Norwegian-sjef Jacob Schram på en fremleggelse av norsk luftfarts rapport om veien mot fossilfri luftfart innen 2050. Dette var før Braathens planer om et nytt flyselskap ble kjent, men på spørsmål om at Wizz Air nå trolig vil konkurrere med Norwegian, var Schram klar på at han ikke lot seg skremme.
– I utgangspunktet er vi vant til å konkurrere. Vi konkurrerer med Wizz Air på mange ruter, og at de kommer til Norge må vi bare forholde oss til. Om de kommer til å komme med et like stort rutetilbud som vi gjør i Norge, eller om de bare går for «kirsebærene», og om de klarer å ha morgenavganger så folk kommer seg dit de skal, det vet vi ikke ennå, så vi får se, sa han, og la til:
– Vi har vært vant til å slåss som David mot Goliat siden vi ble født, så vi er rustet til konkurranse også fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.