Det britiske konsulentselskapet Skytrax, som rangerer flyplasser og flyselskaper, har kategorisert både Hong Kong-baserte Cathay Pacific og Singapore Airlines med fem stjerner, og begge regnes dermed som to av verdens beste flyselskaper.

Cathay Pacific har også tidligere blitt kåret til det beste flyselskapet i verden.

Men stadig tøffere konkurranser og knallhardt prispress på flybilletter gjør at de to asiatiske selskapene sliter tungt med inntjeningen.

Cathay Pacific har planer om å gjennomføre den største kuttrunden på nesten 20 år, noe som blant annet innebærer at 600 ansatte får sparken - primært på selskapets hovedkontor i Hong Kong. Flyselskapet er imidlertid fortsatt stort, og til tross for at mange må gå, vil de fortsatt ha over 33.000 medarbeidere igjen.

- Hardt, men nødvendig

Tiltaket er et ledd i arbeidet med å gjøre det tapsrammede flyselskapet lønnsomt igjen. Dét prosjektet forventes å ta opp til tre år, skriver bransjenettstedet Check-in.dk.

- Vi har vært nødt til å ta noen harde, men nødvendige beslutninger av hensyn til fremtiden, sier Cathay Pacifics nye konserndirektør Rupert Hogg i en pressemelding.

Flyselskapet er spesielt utsatt for hard konkurranse fra kinesiske flyselskaper, som i aggressivt tempo åpner internasjonale ruter. I fjor fikk Cathay Pacific sitt første underskudd på bunnlinjen siden 2008, og det blir neppe bedre i år.

Flyaksje fikk juling

Også Singapore Airlines sliter med å tjene penger. I forrige uke rapporterte selskapet om underskudd i første kvartal. Det er det første kvartalsunderskuddet på syv år, og aksjen fikk juling på børsen som følge av de stygge tallene.

Nå planlegger Singapore Airlines en større endringsprosess, som innebærer lavere kostnadsnivå og større grad av effektivitet.

Også flere av verdens beste flyselskaper hadde et tøft år i fjor. Selv Emirates, som i årevis har håvet inn penger, tjente langt mindre enn året før.

For 29. år på rad kunne Emirates Group slå i bordet med plusstall på bunnlinjen.

Men mens 2015/16-årsresultatet endte på svimlende 2,2 milliarder dollar, måtte flyselskapet ta til takke med 670 millioner dollar (5,8 milliarder kroner) i regnskapsåret 2016/17.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Landet der «alle» går til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert: