Det finske transportarbeiderforbundet AKT har varslet streik blant kabinansatte i Helsingfors, det betyr at Finnair må kansellere rundt 100 flyavganger det neste døgnet, fra søndag 20. november klokken 15.00 og mandag 21. nov kl. 15.00.

– Vi beklager dypt bekymringen og ulempen denne streiken påfører kundene våre, og gjør vårt beste for å omdirigere kundene våre så snart som mulig, sier Jaakko Schildt, Finnairs driftssjef.

Flykanselleringer og omdirigering av kunder begynte på lørdag og arbeidet fortsetter i dag, opplyser selskapet i en pressemelding.

Hovedmålet under forhandlingene har vært å finne kostnadsreduserende løsninger. For kabinansatte foreslo Finnair endringer i effektivisering av besetningen, endringer rundt hotellreglene for opphold og ytterligere regler for betaling per time på lange flyvninger, ettersom stengingen av russisk luftrom har gjort flytidene til Asia betydelig lengre.

Siden det ikke ble enighet med kabinansatte, må Finnair se på alternative tiltak. I forrige uke kunngjorde Finnair at de starter forhandlinger om å øke underleverandører av kabintjenester på langdistanseruter.

– Det er trist at Fagforbundet har valgt veien til ulovlig streik i stedet for forhandlinger. I hele høst har vi diskutert innsparingsmuligheter med fagforeningene, men vi har dessverre ikke klart å oppnå et resultat med kabinansatte. Vi har fortsatt håper å finne løsninger sammen, sier Schildt.

Betydelige tap

Finnair har i løpet av høsten forhandlet med alle sine ansattgrupper om besparelser som er nødvendige for å gjenopprette Finnairs lønnsomhet.

Finnair gikk med betydelige tap og høyere gjeld under covid-19-pandemien, i tillegg påvirkes selskapet evne til å generere profitt betydelig av stengingen av russisk luftrom.

Finnairs trafikk vil gå tilbake til normalen mandag ettermiddag, men streiken kan fortsatt påvirke individuelle flyvninger etter mandag. Returflyvninger for langdistanseflyvninger som er kansellert på søndag og mandag vil ikke bli fløyet, og det kan forekomme forsinkelser og kanselleringer på individuelle flyvninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.