Flyteknikerstreiken fortsetter og trappes ytterligere opp mandag. Norwegian har kansellert fire flyvninger som følge av streiken.

– To ruter er kansellert, den ene går fra Bergen til London Gatwick og den andre fra Oslo til Nice, sier pressekontakt Silje Glorvigen i Norwegian til NTB.

Flyvningene går tur-retur, så dermed er det fire flyvninger som kanselleres.

– Årsaken er at vi har hatt fly som har hatt behov for teknisk kontroll, som vi ikke har hatt mulighet til å gjennomføre på grunn av personalmangel som følge av streiken, sier hun.

Passasjerenes rettigheter

Reisende har rettigheter når de rammes av en slik streik, men de har ikke krav på like mye som om det var streik i flyselskapet de skulle reise med.

Passasjerer som rammes skal får beskjed fra flyselskapet på epost eller sms. De anbefales også å følge med på flyselskapet og Avinors nettsider, spesielt hvis billettene er kjøpt via reisebyrå og telefon og epost ikke er registrert.

Reiseforsikringen gjelder ikke ved streik, som regnes som en ekstraordinær omstendighet fordi flyselskapene ikke er part i forhandlingene men en rammet part.

Men flyselskapet har plikt til å ordne alternativt reise. Flybilletten kan også kanselleres med full refusjon innen syv dager, inkludert gebyrer. For pakkereiser med hotell har man også krav på full refusjon.

Men reisende får ikke dekket for eksempel hotell og leiebil som blir stående ubrukt fordi man ikke kommer frem i tide. Tapt arbeidsinntekt dekkes heller ikke.

Men man kan få dekket mat og drikke som står i rimelig forhold til ventetiden, og hotellutgifter og nødvendig transport mellom flyplass og hotell i påvente av alternativ transport eller hjemtransport.

Normalt har en passasjer ved kansellering rett til en standardkompensasjon på mellom 250 og 600 euro, avhengig av flyturens lengde. Men dette gjelder ikke når kanselleringen forårsaket av forhold utenfor flyselskapets kontroll, som nå. Reisende må derfor ta vare på alle kvitteringer og sende inn krav om kompensasjon, noe som kan ta tid.

– Forferdelig leit

Natt til lørdag ble 31 flyteknikere fra Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tatt ut i streik, og ytterligere 75 tas ut mandag morgen.

– Det er forferdelig leit og vil etter hvert berøre flere og flere reisende, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

NFO har kommet med lønnskrav som ligger skyhøyt over det andre grupper i samfunnet har fått, sier Lothe.

– Må realitetsorientere seg

– Det som skuffer meg veldig, er at det er ingen justeringer eller tilpasninger i kravene. De forlanger 17–18 prosent lønnsøkning. Det er langt over det sykepleiere, bussjåfører og alle andre grupper i samfunnet har fått i år, sier han.

Partene møttes søndag kveld, men samtalene endte uten resultater. Det er ikke planlagt noen nye møter.

– Vi stiller opp når som helst for å diskutere løsninger, men det må være innenfor rimelighetens grense. De må realitetsorientere kravene, sier Lothe.

NTB har forsøkt å komme i kontakt med NFO-leder Jan Skogseth.

Foreløpig normalt hos SAS og Widerøe

Hos Widerøe er foreløpig ingen flyvninger rammet per mandag morgen, men dette kan endre seg i løpet av dagen, ifølge kommunikasjonssjef Catharina Solli.

Hun påpeker at hun foreløpig ikke har informasjon om hvilke flyteknikere som er tatt ut i opptrappingen av streiken.

– Ingen flyvninger er påvirket nå, men jeg kan ikke utelukke at det ikke vil oppstå noe utover dagen. Vi planlegger for normal drift, og planlagt vedlikehold prøver vi å få gjennomført på normal måte, sier Solli til NTB ved 7.30-tiden.

Også hos SAS går flyvningene foreløpig som normalt tross streiken.

– I dag slik det ser ut nå, er det ingen SAS-flyvninger som blir påvirket av streiken. Vi kommer tilbake til hvordan situasjonen utvikler seg, og om det blir noen endring, sier pressesjef Tonje Sund i SAS Norge.

Passasjerer som eventuelt blir rammet av streiken senere, kontaktes direkte av SAS.

Tirsdag kan det bli enda en flystreik

160 flyarbeidere tas ut i streik tirsdag hvis ikke Fellesforbundet og NHO Luftfart blir enige i meglingen mandag. Klokken 10 møtes partene hos Riksmekleren.

NHO Luftfart-leder Torbjørn Lothe er optimistisk.

– Vårt utgangspunkt for en megling er at vi alltid har en forhåpning om å finne en løsning, også denne gang. Normalt så går det bra, sier han til NTB.

Brudd i forhandlingene med Norsk Flytekniker Organisasjon har ført til at 106 flyteknikere streiker mandag. Lothe vil ikke si noe om konsekvensen av eventuelt to pågående streiker på samme tid.

– Jeg vil ikke forskuttere noe. Tvert imot har jeg troen på at dette skal løse seg. Megling er ikke unormalt, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.