– Jeg er heldigvis ute av det norske streikesystemet, så jeg regner med at jeg kommer frem, sa NHH-professor Frode Steen til DN mandag.

Da befant han seg på flyplassen i København der han ventet på neste fly til Alicante. Tidligere på dagen møtte han en kollega som ikke var like heldig. Hun mistet londonflyet i siste liten.

Etter to år med strenge koronarestriksjoner, er nordmenn klare for en etterlengtet utenlandsferie. Nå kan flykaoset som herjer både i Norge og Europa sette kjepper i hjulene for en etterlengtet ferietur.

For selv om koronarestriksjonene har så godt som lettet både nasjonalt og internasjonalt, har det ikke vært bare-bare for flyselskapene å møte den store etterspørselen etter flyreiser denne sommeren. Som om ikke det var nok, er det varslet tre flystreiker i Norge.

Tre flystreiker i Norge

Lørdag ble det streik blant flyteknikerne etter at meglingen mellom NHO Luftfart og NFO ble avsluttet fire timer på overtid natt til lørdag. Hittil har 106 flyteknikere blitt tatt ut i streik. Ytterligere 39 teknikere tas ut ved midnatt fredag kveld dersom det ikke blir enighet om en løsning.

Norwegian har måttet kansellere flere flygninger som følge av flyteknikere i streik. Totalt 10 flygninger ble kansellert tirsdag morgen, fem rundturer til London, Alicante, Edinburgh og Murcia i Spania.

Widerøe er foreløpig ikke kraftig rammet, men måtte forhåndskansellere en flygning som skulle gå tirsdag morgen. Kommunikasjonssjef Catharina Solli sier til NTB at eventuelle uforutsette tekniske hendelser vil forårsake utfordringer, da det ikke er så mange flyteknikere på jobb.

Flyr har hatt problemer i form av levering av fly, men er foreløpig ikke rammet av flyteknikerstreiken.

Smittsom effekt

På toppen av det hele har SAS-pilotene varslet streikeuttak av 900 piloter fra og med 29. juni. SAS har foreløpig ikke måttet kansellere noen flyvninger tirsdag. Nå kan streikekaoset ha nådd Danmark.

Danske flymekanikere varslet i dag sympatistreik, dersom SAS-pilotene ikke får det som de vil i lønnsoppgjøret. Det er flymekanikerne i SAS som er tilknyttet det danske fagforbundet Dansk Metal som nå har varslet streik fra 5. juli. SAS-pilotene har varslet streik fra 29. juni hvis ikke meklingen fører fram.

NHH-professor Frode Steen på flyplassen i København. Han mener reisende har en vanskelig sommer i møte sett i lys av flystreiker og bemanningskriser.
NHH-professor Frode Steen på flyplassen i København. Han mener reisende har en vanskelig sommer i møte sett i lys av flystreiker og bemanningskriser. (Foto: Privat)

Heldigvis ble forhandlingene mellom fellesforbundet som organiserer bakkemannskap og NHO Luftfart ble avsluttet i natt, og partene er kommet til enighet. Dersom partene ikke hadde blitt enige, ville 160 arbeidere blitt tatt ut i streik.

– Hvis vi ikke får løst dette, så kommer det til å bli en veldig vanskelig sommer for de som skal ut å reise. Spesielt hvis pilotene skal ut i streik sent i juni, sa NHH-professoren i forkant av enigheten.

Enigheten innebærer et generelt tillegg til alle på 4 kroner per time, og partene er også enige om et kraftig løft av minstelønnssatsene.

Flykaos i Europa

Én ting er flystreikene, en annen er bemanning. Den siste måneden har det vært meldt om forsinkelser, kansellerte flyvninger og overfylte flyplasser rundt om i hele Europa.

På spørsmål om hvorfor flykaoset har oppstått, svarer Steen:

– På grunn av de statlige koronapakkene har norske flyplasser kunnet permittere folk under korona. I andre land har man latt folk gå fordi man har tenkt at flytrafikken vil gå ned. Nå er trafikken opp og de må ansette, men å få fatt i riktige og nok folk, er vanskelig.

Storbritannia har i flere måneder måttet kansellerer flyvninger på grunn av ansettelsesproblemer. Papirmøllen utsetter ansettelsene ytterligere, da nyansatte må sikkerhetsklareres.

Beregninger fra organisasjonen Eurocontrol, som blant annet arbeider med å koordinere lufttrafikktjenesten i Europa, viser at luftfartstjenesten kun opererer med 86 prosent av dens førpandemiske kapasitet.

– Det var ingen som hadde ventet at trafikken skulle ta seg opp så mye så fort. De trodde dette skulle ta lengre tid enn det gjorde. Denne kombinasjonen er vanskelig, sier Steen.

– Tenk deg godt om

Søndag varslet Brussel lufthavn om flystopp fra og med mandag. Årsaken er en nasjonal streik der fagforeningene krever økt kjøpekraft for sine medlemmer.

I begynnelsen av juni nektet KLM å fly passasjerer til Schiphol fordi det var så mye folk på flyplassen. I stedet fløy selskapet tomme fly.

Flyplassen, som er en av Europas største, sliter fortsatt med at flypassasjerer mister flyvningene sine. Mandag gikk også rengjøringspersonell ved Schiphol ut i spontanstreik. Flyplassen i Dublin sliter også med forsinkelser i kaoset.

– Hvis man leter etter ledige flyvninger 30. juni, så hadde jeg tenkt meg godt om på hvor jeg skal bestille, sier Steen.

For den som bestiller tur til London 30. juni, anbefaler han å ikke bestille dyre billetter til underholdning den første dagen.

– Jeg hadde i alle fall ventet til dag to i tilfelle det blir krøll i systemet.

Steen mener derimot ikke at løsningen er å la være å bestille utenlandsreise i år.

– Vi må forholde oss til dette som om at vi får en ordning på det. Bestill flyvningen og håp at det løser seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.