Det irske lavprisselskapet Ryanair er rammet av flere streiker denne sommeren.

12. juli streiket rundt 100 av Ryanairs irske piloter for første gang. I Tyskland hadde selskapet også en mindre streik. I mer enn 30 år har lavprisselskapet løst arbeidsvilkår og lønninger internt i selskapet.

Nå truer en storstreik selskapet, og det var et hovedtema da Ryanair la frem resultattall mandag. Aksjen stupte over fem prosent da tallene ble kjent.

– At det vil bli mer konflikter, er hevet over enhver tvil, sier flyanalytiker og daglig leder for analyseselskapet Winair, Hans Jørgen Elnæs.

Han har blant annet vært ansatt i Ryanair i ett års tid for noen år tilbake, men jobber nå som en uavhengig analytiker.

Ryanairs avgjørelse om å anerkjenne fagforeninger kommer som følge av en stor andel kanselleringer av flyvninger i andre halvår 2017, grunnet pilotmangel.

En medvirkende årsak til kanselleringene i fjor var, ifølge Elnæs, dårlig planlegging av plasseringen av de ansatte på baser rundt i Europa og vaktplanen deres.

Venter flere streiker

Som et følge av forhandlinger som selskapet har satt i gang, er Elnæs bestemt på at dette betyr økte konflikter og streiker mellom flyselskapet og de ansatte. Lokale betingelser og imøtekommelse på arbeidsvilkår som er konkurransedyktige i forhold til andre flyselskaper mener analytikeren vil være årsakene til konfliktene.

Daglig leder Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet Winair kjenner Ryanair fra innsiden etter å ha jobbet ved hovedkontoret i Irland.
Daglig leder Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet Winair kjenner Ryanair fra innsiden etter å ha jobbet ved hovedkontoret i Irland. (Foto: Per Thrana)

Ryanair kan bli rammet av selskapets største storstreik i flere land om få dager. Selskapet skrev på Twitter i forrige uke at kabinansatte i Belgia, Portugal og Spania vil komme til å streike 25. og 26. juli – onsdag og torsdag denne uken. Det vil komme til å ramme opp til 300 flyvninger daglig, ifølge Reuters.

Basert på et vanlig rutemønster gir Elnæs følgende anslag:

– Det betyr at omkring 100.000 passasjerer vil bli rammet av denne streiken på to dager, sier Elnæs.

Totalt vil streiken omfatte omkring 4800 kabinansatte av totalt rundt 13.000 kabinansatte i Ryanair. En så stor streik vil også ramme flyvninger frem og tilbake til Norge, blant annet Sandefjord lufthavn Torp, som har flere daglige avganger til Sør-Europa.

Svakere inntjening

Ryanair leverte sitt kvartalsresultat mandag morgen og viste at de hadde et resultat før skatt som var 22 prosent lavere enn samme periode året før. Ryanair har et avvikende regnskapsår som starter i april.

Elnæs peker på tre sentrale årsaker til det svake resultatet: Streik blant flyveledere i Europa, kostnader knyttet til kjøp av 25 prosent av det østerrikske flyselskapet Lauda Air og kostnader knyttet til de mindre interne streikene.

Han sier det svake resultatet i andre kvartal hovedsakelig skyldes streik blant flyveledere i Frankrike, men også i Tyskland og Storbritannia. Analytikeren mener at dette har medført opp mot 300 kanselleringer per dag med streik bare i Frankrike.

– Ryanair flyr rundt 2400 flyvninger om dagen i høysesongen om sommeren, og en stor andel av disse flyr over fransk luftrom. Streikene i tårnene dukker ofte opp samme dag eller på kort varsel, og det fører til at fransk luftrom ikke har kapasitet til å håndtere så mange fly som planlagt, forteller Elnæs.

Den irske avisen The Independent skrev i starten av juli at Ryanair har måttet kansellere 1100 flyvninger i juni som følge av streikene blant flyveledere.(Vilkår)

– Nå pågår det en teknologisk revolusjon i verden
Leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, med oppfordringer til Audun Lysbakken.
00:50
Publisert: