Stratolanch, som flyet heter, ble nylig presentert i Mojave-ørkenen i California.

Microsoft-milliardær Paul G. Allen etablerte Stratolaunch-prosjektet i 2011. Bak veggene i en kjempehangar i Mojave-ørkenen har de prosjektansvarlige i lengre tid bygget på en prototype av et fly, som blir verdens største hvis det noen langt kommer i luften. 

Det skriver bransjenettstedet Check-in.dk.

Flyet har et vingespenn på 97,5 meter. Til sammenligning har kjempeflyet Airbus A380 et vingespenn på rundt 80 meter fra vingespiss til vingespiss.

250 tonn tungt

Stratolanch veier hele 250 tonn, har et dobbeltskrog og er utstyrt med seks brukte motorer fra Boeing 747-fly.

Målet er at flyet skal flys av et pilot-team på tre personer, men dette blir aldri et passasjerfly. Ideen er å bruke flyet til å sende opp minisatelitter i atmosfæren. Derfor vil flyet ha plass til 125 tonn brennstoff og en rakettlast på opp til 275 tonn, noe som betyr en startvekt på 650 tonn - det samme som en fullastet Airbus A380.

Til gjengjeld kreves en rullebane på minst 3.700 meter på å få flyet i luften. 

I en høyde på 35.000 fot (10.670 meter) skal det sendes en minisatelitt avgårde i rommet fra flyet, via styring plassert mellom de to skrogene.

Stratolanch Systems-sjef Jean Floyd opplyser i en pressemelding at den første demonstrasjonsflyvningen vil skje allerede i 2019.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Årets laksefiske åpnet
Laksefisket åpnet natt til 1. juni. På Boen i Tovdalselva like utenfor Kristiansand forsøkte fiskerne seg på den gjeve fisken.
01:31
Publisert: