Mandag morgen kom meldingen om at flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian-eier Norwegian Finans Holding. Norwegian selger hele aksjeposten i forbrukslånsbanken Bank Norwegian for 2,218 milliarder kroner. Aksjene selges til kurs 68 kroner, som impliserer en premie for Norwegian på 15,4 prosent, basert på sluttkurs fredag forrige uke.

– I utgangspunktet sto Bank Norwegian øverst på salgslista og Karlsen har vært klar på at selskapet trenger likviditet for å betale obligasjonen som går ut i desember uten å hente penger i markedet. Jeg er ikke overasket over salget. Milliardene selskapet får inn nå er en del av Karlsen for å betale utestående gjeld.

Det sier flyanalytiker i Winair, Hans Jørgen Elnæs, om salget.

– Jeg tror markedet hadde forventet at det ville komme et salg.

Karlsene er «tallknuseren»

Etter at den britiske flykjempen IAG trakk sitt bud på selskapet i vinter har Norwegian slitt med en enorm gjeld og en stadig krympende egenkapital. Norwegian hentet i mars tre milliarder kroner i frisk kapital, men trenger flere nye milliarder for å betale tilbake et obligasjonslån på 250 millioner euro (2,5 milliarder kroner) som forfaller i desember.

– Norwegian har utestående obligasjonslån og har slitt med gjeld. Blir dette salget tvunget frem?

– Det er et godt spørsmål. Geir Karlsen har en annen filosofi enn Bjørn Kjos. Han er tallknuseren og vil sørge for at man ikke kommer i en likvidetskvis. Det gjorde selskapet i forkant av emisjonen, og det vet jeg at Karlsen ikke satte pris på. Jeg tror han forbereder seg slik at selskapet ikke kommer i samme situasjon som da.

I juli gikk mangeårig konsernsjef Bjørn Kjos av etter 17 år i selskapet. Finansdirektør Geir Karlsen tok over som midlertidig sjef.

– Gjennom dette salget ser vi forskjellen på Geir Karlsen og Bjørn Kjos. Karlsen tar mindre risiko.

Storstilt flysalg drøyer

Fungerende toppsjef Geir Karlsen har tidligere gitt uttrykk for at en avtale om et storstilt salg av fly til et nyopprettet «joint venture» er nært forestående. I midten av juli sa han at forhandlingene om opprettelsen av selskapet var langt fremskredet og at en nyhet om utfallet kunne ventes om noen få uker. En drøy måned har gått uten noe nytt fra prosessen.

– Dette salget ikke er noe som dukker opp denne uken. Jeg tror at dette er noe som pågår parallelt. Joint venture er nok noe selskapet jobber med, men det kan ta langer tid enn man tidligere har forespeilet.

I en oppdatering skriver Ole Martin Westgaard i DNB Markets at de positive til nyheten om at Norwegian selger aksjene sine i Norwegian Finans Holding. I følge meglerhuset gir salget en positiv effekt på 196 millioner kroner på bokført egenkapital sammenlignet med slutten av juni. Den positive effekten på kontantstrømmen estimeres til 934 millioner kroner. DNB Markets har et kursmål på 60 kroner per aksje.

Også Pareto ser positivt på aksjesalget. I en oppdatering understreker meglerhuset at salget vil bedre likviditeten. Pareto har et kursmål på 75 kroner per aksje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.