Den 1. juli 2018 ble Fagernes lufthavn i Valdres stengt. Samferdselsdepartementet ba da Avinor sørge for nødvendig vedlikehold frem til flyplassen ble solgt og overtatt av nye eiere. Nå forbereder den statlige flyplasseieren Avinor salg av lufthavnen i Fagernes.
– Vi venter fremdeles på å få en takst. Den får vi på nyåret. Da blir det klart å legge flyplassen ut for salg i markedet, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.
Hun legger til at Avinor allerede har fått henvendelser fra mulige kjøpere.
– Det er fire til fem aktører som har meldt sin interesse.
Høeg Ulverud understreker at det vil nok ta noe tid før flyplassen er overlevert til nye eiere.
– Befaringen av flyplassen vil ikke skje før snøen har gått bort. Den åpne budprosessen vil nok vare frem til sommeren.
– Er det første gang Avinor selger en flyplass?
– Jeg kjenner ikke til noen andre flyplasser vi skal ha solgt, sier Høeg Ulverud.
Hol kommune solgte i 2019 Geilo lufthavn Dagali og fikk til slutt 9,5 millioner kroner for flyplassen.
– Vil prisen Hol kommune fikk for Geilo lufthavn Dagali være en rettesnor for verdianslaget for Fargernes lufthavn?
– Vi vet hva Geilo lufthavn Dagali gikk for. Om den prisen blir brukt som målestokk i verdivurderingen vet ikke vi. Vi vet ikke hva som er realistisk pris for Fagernes lufthavn, sier Høeg Ulverud.
Meldt sin interesse
Medeierne i Beitostølen Resort har sammen med partnere meldt sin interesse for å kjøpe Fagernes lufthavn.
– Ja, vi har hatt dialog og presentert en del av våre planer for Avinor. Vi er absolutt interessert, sier direktør Atle Hovi i Beitostølen Resort.
Han opplyser at de vil teste ny teknologi på nyåret i forbindelse med et eventuelt flyplass-kjøp.
– Teknologien er en «game changer», sier Hovi, som ikke vil være mer konkret.
Hovi legger til at det er visse betingelser for kjøp av flyplassen.
– Det skal være bærekraftig og flyplassen skal ikke være avhengig av subsidier eller statsstøtte. Hovedmålet er å få flyplassen i drift. For oss er det ikke om å gjøre å eie den, sier Hovi.
Ved et eventuelt kjøp er målet å frakte utenlandske turister til Beitostølen med fly til Fagernes som man har gjort tidligere.
– Veksten kommer internasjonalt. Over en million briter tar alpinferie, mens over 1,2 millioner nederlender gjør det samme. I 2018 utgjorde utenlandske gjestedøgn 20 prosent på Beitostølen.
Hovi viser til milliardinvesteringen av den nye flyplassen i grensetraktene i Norge og i Sverige mellom Sälen og Trysil.
– De har lykkes med det.
Krangel om flyplass-kjøp
Det siste salget av en flyplass har endt i konflikt. I slutten av april 2019 vant Bjørn-Arild Woll gjennom hans selskaper anbudskonkurranse om kjøp av Geilo lufthavn Dagali. Flyplassen var taksert til 6,7 millioner kroner. Woll kjøpte flyplassen for 12,5 millioner kroner. Hans mål var å etablere et internasjonalt dronesenter på Dagali. Den 6. juni vedtok kommunestyret i Hol å selge flyplassen til Woll.
I løpet av høsten 2019 kom kjøperen og Hol kommune i konflikt. Ifølge Laagendalsposten kom ikke Woll til enighet med en av de gamle grunneierne som hadde forkjøpsrett på store deler av flyplassområdet.
«Vi ble ikke enige om hvordan vi skulle løse dette med Hol kommune», sier Woll til Laagendalsposten.
Hol kommune vedtok 13. november å stoppe salget til Woll og besluttet å selge Geilo lufthavn Dagali til den nest høyeste budgiver; investor og hotelleier Pål G. Gundersen. Han fikk lufthavnen for 9,5 millioner kroner.
Men salget av flyplassen er ennå ikke «landet». Den 24. desember skriver Hallingdølen at Woll prøver å gå rettens vei å stoppe salget gjennom Hallingdal tingrett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.