Torsdag i forrige uke ble 25 milliarder Flyr-aksjer dumpet ut i aksjemarkedet som følge av den første delen av kriseemisjonen i flyselskapet. Nå er det klart hvem som kjøpte aksjene:

Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet, forklarer at deres kunder nettokjøpte Flyr-aksjer for hele 32,9 millioner kroner på torsdag forrige uke. Totalt omsatte Nordnet-kundene Flyr-aksjer for 47,7 millioner, mens den totale omsetningen i aksjen var på 82,4 millioner.

– Det betyr at Nordnet-kunder sto for 58 prosent av omsetningen i aksjen, sier Johannesen, og legger til:

– Det er ganske ekstreme tall!

– Kan være at mange tar veddemål

Det høye volumet kan også komme av at mange Nordnet-kunder har solgt aksjer de ble tildelt i emisjonen, men nettokjøpet på 33 millioner forteller at majoriteten av småaksjonærene er positive til aksjen.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.
Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. (Foto: Gorm K. Gaare)

– I løpet av uken har rundt to tusen flere av våre kunder blitt Nordnet-aksjonærer, og det sier også sitt, sier Johannesen.

– Hva er grunnen til at privatinvestorer kjøper Flyr-aksjen, tror du?

– Det er vanskelig å si. En grunn kan være at aksjen har falt 60 prosent, og at folk kaster seg på fordi det er store svingninger. Store deler av dagen fikk du kjøpt aksjen til under emisjonskursen på ett øre, så det kan være at mange tar et veddemål med høy risiko. Jeg ble litt bekymret da jeg så at så mange av våre kunder kjøpte.

Reparasjonsemisjon i fare

Flyrs kapitalinnhenting er delt opp i fire faser, og den rettede emisjonen som nå er unnagjort er den første delen. Flyselskapet ønsker å hente inn totalt 700 millioner kroner.

Fortsatt gjenstår de tre neste stegene, der den første er rett rundt hjørnet – en reparasjonsemisjon.

Denne åpner opp for at Flyr-aksjonærer per 10. november – som ikke deltok i den rettede emisjonen – får tilbud om å delta i innhentingen av de neste 100 millionene. Reparasjonsemisjonen skal gi aksjonærene muligheten til å forsvare sin andel av eierskapet i Flyr – som utfordres av investorene som tegnet seg i den rettede delen av emisjonen.

Tegningskursen i de fire stegene er i utgangspunktet satt til ett øre, men siden torsdag formiddag har aksjen ligget under emisjonskursen. Ved lunsjtider mandag ble Flyr-aksjen omsatt 20 prosent under, og deretter kollapset kursen helt og ble omsatt for under 0,007 kroner da Oslo Børs nærmet seg stengetid.

Fra mandagens sluttkurs på 0,66 øre må aksjekursen stige med 50 prosent for å nå emisjonskursen, og hva skjer da dersom Flyr-aksjen omsettes på disse nivåene de neste dagene?

– Svaret er ganske enkelt: En rasjonell investor vil ikke benytte tegningsrettene dersom kursen er under ett øre, sier investor Svend Egil Larsen.

Daytrader og investor Svend Egil Larsen.
Daytrader og investor Svend Egil Larsen. (Foto: Tommy Ellingsen)

Blir neste fase kansellert?

Larsen deltok i forrige uke i kapitalinnhentingens første del og han fløy som varslet ut av Flyr-aksjen i det startskuddet gikk klokken 10.00 torsdag formiddag. 50 millioner aksjer ble dumpet, men Larsen omtalte investeringen som «irriterende» da han kom ut av det med 25.000 kroner i gevinst på en investering på omkring 500.000 kroner.

Larsen er klar på at en forutsetning for reparasjonsemisjonen er at Flyr-aksjen omsettes for mer enn emisjonskursen på 0,01 kroner.

– Om kursen forblir under ett øre, da sliter Flyr «big time». Det står og faller på om kursen kommer opp over ett øre. Om det ikke gjør det, faller emisjonen.

Traderen mener Flyr må gjøre noe lurt for at kursen skal komme opp. Flyselskapet har selv meldt at det vil halvere flåten de forestående månedene gjennom vinteren.

– Undrenes tid er ikke over, men det var og er et svært høyt salgspress i aksjen, minner Larsen om.

Robert Næss forvalter Nordeas globale aksjefond, samt Norge Verdi.
Robert Næss forvalter Nordeas globale aksjefond, samt Norge Verdi. (Foto: Eivind Senneset)

To muligheter for gevinst

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, satte i forrige uke spørsmålstegn ved Nordnet-kundenes dyktighet som investorer – noe Johannesen da svarte på. Nå har Næss følgende forklaring på at mange småaksjonærer kjøpte Flyr forrige uke:

– Jeg tror kanskje grunnen er at man ser at kursen var på noen få øre, og at den da må mangedoble seg bare for å komme tilbake til de 30 ørene den var på 1. november. Hadde man heller sett en graf med markedsverdien til selskapet tror jeg ikke folk hadde handlet på samme måten, sier Næss.

– Hva skal til for at de som handlet aksjen til rundt ett øre tjener penger på investeringen?

– Det er to muligheter: Enten at småsparerne putter inn mer penger og gradvis kjører opp kursen, eller at selskapet får gjort noe med driften så det ser litt greiere ut.

Næss mener en reparasjonsemisjon vil bli vanskelig å fylle uansett.

– Det rasjonelle vil være å kansellere en slik omfattende prosess når aksjen handles 30 prosent billigere på børsen.

– Kjøper med hjertet

Næss mener mange småaksjonærer ikke bryr seg om negative uttalelser fra eksperter, og viser til at vi har sett det samme i Seadrill og Dof. Dessuten har mange et forhold til Flyr gjennom egne reiser.

Mads Johannesen i Nordnet er enig:

– Jeg tror det er mange som kjøper flyaksjer med hjertet og ikke med hodet. Du forbinder gjerne fly med opplevelser, reiser og positive ting. Derfor tror jeg mange blir mer styrt at følelser enn av det rasjonelle. Vi har sett det i SAS, Norwegian, og nå i Flyr. De er blitt folkeaksjer.

Flyr bestemmer

Flyr bistås av tre tilretteleggere, Arctic Securities, Carnegie og Sparebank 1 Markets.

På spørsmål om hva en kurs under ett øre kan bety for de videre tre fasene av kapitalinnhentingen – og især den nært forestående reparasjonsemisjonen, svarer partner Jon Gunnar Pedersen på vegne av Arctic:

– Det er Flyr som bestemmer om og når man gjør reparasjonsemisjonen, i tråd med vedtak og fullmakter fra generalforsamlingen. All påkrevet informasjon vil være tilgjengelig for de transaksjoner selskapet gjennomfører.

Rådgiverne hos Carnegie vil ikke kommentere pågående prosesser, men etter det DN forstår er arbeidet med å lage prospekt i gang. Henrik Kulseng-Hanssen, som leder investeringsbank-avdelingen i Sparebank 1 Markets, sier på generelt grunnlag:

Henrik Kulseng-Hanssen, sjef for investment banking i Sparebank 1 Markets.
Henrik Kulseng-Hanssen, sjef for investment banking i Sparebank 1 Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Hver aksjonær må selv ta en vurdering på om de ønsker å delta i reparasjonsemisjonen, når tilbudet om det foreligger, sier (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.