Tirsdag etter børsslutt blir det klart at Flyr ikke er kommet i mål med kapitalinnhentingen og at det fortsetter på overtid.

«Den rettede emisjonen er ikke blitt fulltegnet, men selskapet har mottatt et forslag til en alternativ transaksjonsstruktur fra en kombinasjon av eksisterende og nye, profesjonelle investorer», skriver Flyr i meldingen.

Torsdag sist uke meldte kriserammede Flyr at det skulle jakte minst 430 millioner kroner i friske penger gjennom en kapitalinnhenting. Fristen ble satt til børsens stengetid tirsdag denne uken.

I tillegg til den rettede emisjonen på 430 millioner kroner, har selskapet åpnet for å gjøre en såkalt reparasjonsemisjon på inntil 100 millioner kroner. Altså totalt inntil 530 millioner kroner.

På forhånd hadde Flyrs gründer Erik G. Braathen meldt at han stiller med ti millioner kroner av beløpet i kapitalinnhentingen, men gjorde det også klart at det ikke kommer mer penger fra hans side.

Sissener: Best case-scenario er 700 millioner kroner

Storaksjonær Jan Petter Sissener er blant investorene som har bidratt med et alternativt forslag. Han skriver i en tekstmelding til DN at innspillene han har kommet med er relatert til beløpet Flyr ønsket å hente.

Jan Petter Sissener
Jan Petter Sissener (Foto: Elin Høyland)

– Er lån en del av pakken?

– Nei. Mindre penger og warrants som gir større oppside om det går bra, og mindre nedside om det ikke går, skriver Sissener i en sms.

En warrant er en aksjerettighet, og kan betraktes som en rett til å kjøpe eller selge aksjer. Warrants er kun ønskelig å utøve hvis kursutviklingen er positiv. Aksjekursen må være over et visst beløp for at det lønner seg for dem som sitter med opsjonen.

– Kan du si noe om hvor mye mindre som er i deres forslag?

– Vi foreslo 250 millioner i rettet emisjon pluss reparasjonsemisjon pluss warrants. Vet jo ikke hvor selskapet lander.

På spørsmål om det samlede beløpet kommer opp i 430 millioner kroner, svarer Sissener at best case-scenario er 700 millioner kroner. 350 millioner kroner nå, hvorav 250 millioner kroner kommer fra den rettede emisjonen og 100 millioner kroner fra reparasjonsemisjonen, som selskapet har åpnet for.

– Og eventuelt 350 millioner kroner senere når warrantene eventuelt skal utøves, skriver Sissener.

– Hva slags løpetid er det snakk om for disse warrantsene, og hva slags strike price er det da?

– Tipper samme som emisjonskurs og fem-seks måneder. Kanskje noe kortere. Lettest å spørre selskapet, skriver Sissener.

Styret i Flyr skal nå vurdere det alternative forslaget og varsler en ny oppdatering før handelsstart i morgen, onsdag, fremgår det av meldingen fra selskapet.

– Veldig godt fornøyde

– Vi er veldig godt fornøyde med at vi nå har fått et alternativt forslag til finansiering fra profesjonelle investorer. Det er gode nyheter for våre 450 kolleger og alle de som skal ut og reise med oss fremover, sier administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid i Flyr.

Administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid i Flyr.
Administrerende direktør Tonje Wikstrøm Frislid i Flyr. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Hun mener dette viser at det er tro på Flyr og selskapets norske modell, og at det har lykkes med å skape noe nytt i norsk luftfart.

– Styret i Flyr skal nå vurdere dette forslaget og vil komme med en oppdatering så snart som mulig. Alle våre flyvninger fortsetter å gå som normalt, sier Frislid.

Godt betalte rådgivere

DN skrev sist uke at de tre finansielle rådgiverne Arctic Securities, Carnegie og Sparebank 1 Markets ville få betalt 25,8 millioner kroner i honorar i forbindelse med kapitalinnhentingen. Det tilsvarer mellom 4,5 og seks prosent av beløpet som skulle hentes inn.

– Det er tre meglerhus involvert i transaksjonen og dette er hva det koster, sa Flyrs kommunikasjonssjef Anita Svanes til DN sist uke.

Lempet ut aksjer

Tirsdag morgen ble det også klart at privatinvestor Tellef Ormestad, som lenge har vært blant Flyrs ti største eiere, hadde lempet ut alle sine drøyt 20 millioner aksjer.

Det er uvisst akkurat til hvilken kurs han solgte aksjene, og til hvilken kurs han kjøpte dem på, men legger man til grunn gårsdagens sluttkurs på knappe ni øre hadde aksjebeholdningen en verdi på rundt 1,8 millioner kroner. DN estimerer Ormestads tap på investeringen til cirka 20 millioner kroner.

Oppdateringer i aksjonærlister kommer som kjent med et par dagers etterslep, noe som kan bety at Ormestad kan ha kjøpt seg opp igjen i mellomtiden. Det betyr imidlertid at han trolig kvittet seg med aksjene i etterkant av emisjonsnyheten, som sprakk torsdag morgen i forrige uke.

Ormestad sa til DN tirsdag morgen at han ikke hadde noen kommentarer på spørsmål knyttet til aksjesalget eller emisjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.