Saken oppdateres!

– Vi ønsker en løsning, så da håper jeg vi kommer frem til en løsning nå, sier Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund til DN på vei inn til Riksmeklerens kontor.

Han ankom like etter klokken halv elleve torsdag.

Aksjen opp nær åtte prosent

På spørsmål om det var ventet en avklaring innen kort tid, sa han:

– Ja, altså, jeg skal ikke si noe om tiden. Jeg kommer hit nå for å se hva vi gjør.

Dette betyr at man er ganske nær en løsning?

– Dere tolker vel dette, dere også, sier Carlsen.

DN vet også fra andre kilder tett på prosessen at man har håp om en løsning på SAS-streiken idet meglingen har pågått i rundt 24 timer. Partene har ingen interesse av å sitte så lenge om det ikke er stor tro på en løsning. Det ga først håp om en løsning på formiddagen –men i timene etter skjedde det lite.

SAS har tidligere ønsket å få i havn en avtale som strekker seg over flere år. I 2017 fikk partene i havn en avtale for tre år, med mulighet for å si den opp etter to år. Carlsen bekrefter at det er vurderes å få til en ny avtale over flere år:

– Ja, det er jo ofte ønskelig med en mer langvarig avtale.

Etter ellevetiden har det ikke vært kommentarer fra noen av partene.

På børsen i Stockholm, der det meste av handelen i SAS-aksjer skjer, var kursen opp 7,5 prosent torsdag ettermiddag etter nyheten om en positiv utvikling i meglingen.

I tretiden på ettermiddagen har SAS heller ikke gått ut med en melding om konkrete kanselleringer fredag, og det kan bety at man har håp om løsning. Det kan likevel komme en melding senere på dagen.

Håper flyene går om kort tid

På oppfølging fra andre medier sa Carlsen at han «håper» på en snarlig løsning.

– Jeg håper flyene kan gå igjen om kort tid. Jeg er mer optimistisk nå, sier Carlsen.

Hans forbund organiserer piloter i Norske SAS-flygeres forening, som er den største av to pilotforeninger i Norge.

Det er en ny utvikling i saken etter at partene har holdt helt tett om utviklingen siden onsdag kveld. Da var det fortsatt stor avstand mellom partene, og meglingen var krevende.

På Riksmeklerens kontorer har SAS-ledelsen og representanter fra fire fagforbund forhandlet om en løsning på SAS-streiken siden klokken 11 onsdag formiddag. 24 timer senere er de fortsatt ikke enige, men Carlsen forteller at de ønsker å sitte der til de finner en løsning.

– Hvis ikke hadde vi ikke sittet her, sier han.

SAS-pilotene gikk ut i streik forrige fredag, og flere tusen flyvninger er blitt kansellert. Nesten 400.000 passasjerer er foreløpig berørt.

Ved 23-tiden onsdag kveld uttalte riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NTB at situasjonen var fastlåst og at det var betydelig avstand mellom partene. Partene har forhandlet gjennom natten og uttalelsen fra Carlsen er den første oppdateringen siden riksmeklerens. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.