Å fly mellom kontinenter blir trolig ikke mulig for kommersielle passasjerer før slutten av året. Man bør i alle fall ikke planlegge for det, ifølge Alexandre de Juniac, sjef for International Air Transport Association (IATA).

Det sier han til CNBC.

Organisasjonen hans representerer 290 flyselskaper og 82 prosent av den globale flytrafikken, og de Juniac sier at de har sett to faser i hvordan industrien forsøker å navigere ut av koronakrisen.

– For fire uker siden var sektoren i en komplett katastrofe, med svært pessimistiske utsikter og et svært pessimistisk syn på fremtiden. Flyselskapene planla ikke å returnere til tjeneste raskt, sier han.

Men de to siste ukene har det vært noe optimisme å spore, forklarer han.

IATA-sjefen tror at kortdistanseflyvninger, for eksempel mellom europeiske land og innad i USA, er mulig allerede i sommer, men langdistanseflyvninger er ennå ikke aktuelt, ifølge ham. Her må man smøre seg med tålmodighet:

– Vent med interkontinentale flyreiser til fjerde kvartal, sier Alexandre de Juniac.

Både europeiske og amerikanske flyselskaper planlegger imidlertid å øke kapasiteten mer enn ventet.

Tirsdag denne uken publiserte IATA sine finansielle utsikter for den globale flyindustrien.

Flyselskapene forventes å tape 84,3 milliarder dollar i år.

– Finansielt vil 2020 gå inn som det verste året i flyindustrien, sier de Juniac.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.