– Flyselskapene fortsetter å levere sterke resultater. I år venter vi et rekordoverskudd på 35,6 milliarder dollar. Selv om forholdene vil bli litt vanskeligere neste år, med stigende oljepriser, ser vi for oss et overskudd på 29,8 milliarder dollar, sier Iata-topp Alexandre de Juniac i en pressemelding.

I juni i år lå det an til å bli et enda bedre år, og Iata måtte nedjustere forventningene sine fra 39,4 til 35,6 milliarder dollar som følge av svakere vekst og økende kostnader.

Likevel går det mot et rekordår i flybransjen.

De tre beste årene i flyindustrien

At tallene for 2017 sannsynligvis blir noe svakere, bekymrer ikke de Juniac.

– Det blir en veldig myk landing, og flyselskapene vil fremdeles tjene penger. Disse tre årene er de beste i industriens historie, til tross for all usikkerheten der ute. Men usikkerheten gjør at man må fortsette å ha full kontroll over kostnadene sine, sier han.

Etter mange knallharde år med restrukturering og kuttprogram, er industrien blitt mer bærekraftig, påpeker han.

I år ender den globale kabinfaktoren på 80,2 prosent, og den er forventet å synke noe, til 79,8 prosent, ifølge Iata. Men for alle flyselskaper som bekymrer seg for yielden (inntekt per passasjerkilometer), har Iata gode nyheter: Organisasjonen forventer at yielden vil stabilisere seg neste år, etter å ha falt hvert år siden 2012. 

Stadig flere skatter og avgifter

– Vi forventer nesten fire milliarder reisende neste år, sier de Juniac.

Han bekymrer seg imidlertid over at en rekke regjeringer verden over vanskeliggjør utviklingen i luftfarten ved å innføre skatter og avgifter som går ut over flyselskapenes inntjening.

Aller best gjør de nordamerikanske flyselskapene det, med 20,3 milliarder dollar i resultat etter skatt i år. Afrikanske flyselskaper kommer dårligst ut, med røde tall på bunnlinjen.

Flyselskaper verden over forventer å få levert 1.700 nye fly i 2017. Disse vil bidra til at den globale kommersielle flyflåten kommer opp i 28.700 fly, en vekst på 3,6 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Redder skiinteressen i skogene
01:14
Publisert: