Islandske meteorologer har hevet farenivået for utbrudd ved Bardarbunga-vulkanen til nest høyeste nivå.

Det har vært intens jordskjelvaktivitet under vulkanen siden lørdag, men foreløpig er det ingenting som tyder på at et utbrudd er i gang.

De seismiske bevegelsene gjorde imidlertid at islandske myndigheter mandag hevet faren for utbrudd til oransje, som er fjerde trinn på en skala hvor fem er høyest.

Under is

Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Landets meteorologiske institutt målte mandag det kraftigste jordskjelvet i regionen siden 1996, og det er sterke tegn på at magma er i ferd med å røre på seg.

– Ettersom magmabevegelse grunnere enn 10 kilometer tyder på økt fare for vulkanutbrudd, har fargekoden for Bardarbunga blitt endret til oransje, heter det i uttalelsen fra det meteorologiske instituttet.

Askeutslipp

– Det er ingen tegn til utbrudd nå, men vi kan ikke utelukke at den pågående aktiviteten vil føre til et eksplosivt utbrudd under isbreens overflate, hvilket kan lede til jøkulhlaup og askeutslipp.

Jøkulhlaup betegner flom og oversvømmelse forårsaket av smeltende ismasser ved vulkanutbrudd under isbreer.

Utbruddet fra Eyjafjallajökull i 2010 lammet store deler av luftfarten over Europa i seks dager. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.