Flyreiser og bruk av bonuspoeng er blitt et samtaleemne på norske arbeidsplasser i lys av det nye regelverket fra Finansdepartementet etter nyttår. Her blir ansvaret fra å melde om bruk av ansattfordeler på arbeidsplassen flyttet fra skattemeldingen til den enkelte arbeidsgiver, noe som også omfatter bruk av opptjente flybonuspoeng. Selskaper som Telenor og Equinor forbyr nå ansatte å ta ut de jobboppsparte bonuspoengene på private reiser.

Om en havner på riktig side av regelverket, er det derimot stadig flere utenlandsruter for interesserte reisende å benytte seg av i 2019. Det viser en oversikt fra Avinor, som administrerer over 40 norske flyplasser.

20 nye ruter til utlandet, fordelt på Bergen, Oslo, Stavanger og Trondheim, finner veien til norske byer i år. I tillegg bytter Norwegian flyplass i Murcia i Spania til og fra alle de fire nevnte byene.

Kinesisk åpning

Den største nyetableringen er samtidig på en strekning der Norwegian ikke får konkurrere. I høst ble det nemlig kjent at det kinesiske flyselskapet Hainan Airlines etablerer direkteruter mellom Oslo og Beijing i løpet av året. Hainan Airlines har fått innvilget en søknad om tre ukentlige flyvninger til Norge, men oppstartsdatoen er ikke kjent.

Nyheten ble tatt godt imot av både laksenæringen og turistbransjen. Det er også sett på som et positivt skritt i retning av normaliserte relasjoner mellom Norge og Kina i etterkant av utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

– Dette er en svært god nyhet for norsk reiseliv, næringsliv, og turisme, sier Avinors kommunikasjonssjef Kristian Løksa.

– For Norge vil forbindelsene ha stor betydning. Norge er det landet i Norden med det høyeste antallet kinesiske turister. Denne trenden har utviklet seg svært positivt de siste årene. Derfor er det naturlig at et så stort og anerkjent flyselskap som Hainan ønsker å åpne en direkteforbindelse til Oslo lufthavn, legger han til.

Har skapt miljødebatt

I 2017 gjennomførte nordmenn drøyt 11 millioner tur-retur-reiser – omtrent én utenlandsreise og én innlandsreise hver, ifølge Avinor.

Både taxfreeordningen og norske flyvaner er blitt en del av norske politiske debatten det siste året. Nylig fikk blant annet FNs tidligere miljøsjef Erik Solheim kritikk etter et intervju med flysmart24 der han uttalte at nordmenn ikke skal ha dårlig samvittighet for å fly.

DN ble med Erik Solheim på jobb: Sjefen i skyene magasinetPlus

– Flytrafikken kommer til å vokse drastisk, og turismen er verdens hurtigst voksende industri. Det eneste realistiske svaret er å gjøre den mye mer miljøvennlig. Elektriske fly og biodrivstoff vil være deler av løsningen, sa den tidligere SV-lederen.

Ifølge NHOs årlige reisegallup fra i fjor svarte 14 prosent at de er villig til å redusere antall reiser til utlandet for å bidra til et grønt skifte, mens kun fem prosent er villig til å redusere antall reiser i Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor kan boligprisene stige og falle samtidig. Sjeføkonom Nejra Macic forklarer deg tallet som betyr noe
01:45
Publisert: