Det er ikke mer enn to knappe år siden den første av de to mye omtalte 737 Max-ulykkene, som til sammen kostet 346 mennesker livet.

Som kjent styrtet først et fly i Javasjøen nord for Indonesia, før et annet fly kun fire måneder senere styrtet i Etiopia. Begge to var av typen Boeing 737 Max.

Nå har flygiganten nok en gang havnet i amerikanske luftfartsmyndigheters (FAA, Federal Aviation Administration) søkelys. Denne gangen dreier det seg om 787 Dreamliner-flyene.

Ifølge den amerikanske avisen Wall Street Journal har nemlig produksjonsproblemer ved Dreamliner-fabrikken fått FAA til å opprette en granskning av svikt i kvalitetskontrollen ved fabrikken.

Avisen skriver at problemene kan strekke seg så langt tilbake som til 2011.

Kan dreie seg om 900 fly

Wall Street Journal viser til interne notater og kilder med kjennskap til saken. Det går frem at Boeing har oppgitt til FAA at visse deler til flyene – som er produsert ved fabrikken i delstaten Sør-Carolina – ikke møtte selskapets egne standarder med hensyn til design og produksjon, ifølge et FAA-notat datert til 31. august, som WSJ har sett.

Som følge av avvikene, der deler av skroget ikke var av god nok standard, blir det fra høyt hold i FAA nå vurdert om det skal gjennomføres en akselerert inspeksjon.

Ifølge avisen kan en slik inspeksjon i så fall dreie seg om så mange som 900 av de drøyt 1000 Dreamlinerne som er levert siden 2011. Avisen skriver videre at omfanget av granskningen indikerer at FAAs bekymringer er betydelige.

Ikke en umiddelbar trussel mot sikkerheten

Boeing oppgir på sin side at problemene knyttet til en svikt i kvalitetskontrollen ikke utgjør en umiddelbar trussel mot sikkerheten til 787 Dreamliner-flyene. Selskapet påpeker at flyene har et utmerket sikkerhetsrulleblad, og at det jevnlig brukes til langdistanseflyvninger. Ifølge avisen forbereder ikke myndighetene å ta umiddelbare grep, og det er fortsatt uklart hva slags grep det i så fall vil være.

Nyheten om en mulig granskning kommer kort tid etter at Boeing selv ba en rekke flyselskap om å sette åtte Dreamliner-fly på bakken. Beskjeden sendte Boeing ut i august, etter at det oppdaget en feil ved produksjonsbåndet, som førte til at Dreamliner-flyene måtte inn til umiddelbar service.

Boeing har senere bekreftet at denne feilen gjorde at de åtte flyene ikke var trygge nok til å være i luften.

Samarbeider

En talsperson fra Boeing bekrefter overfor WSJ at selskapet har iverksatt en grundig gjennomgåelse av hva begge ovennevnte feil skyldes. Ifølge avisen samarbeider selskapet tett med FAA.

– Vi tar de nødvendige grepene for å finne en løsning og for å forhindre at det skjer igjen, sier talspersonen til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.