Deltas toppsjef Ed Bastian advarte fredag om at flyselskapets omsetning i andre kvartal vil være ned 10 milliarder dollar på grunn av koronapandemien, skriver CNBC.

Selskapet låner nå mer penger for å komme seg gjennom krisen i live, men i likhet med konkurrentene sier også Delta at de trenger redningshjelp fra regjeringen.

Ledelsen opplyser at etterspørselen etter flybilletter har kollapset som følge av viruset, noe som tvinger selskapet til å oppmuntre ansatte til å ta permisjon uten lønn.

På kanten av stupet

En rekke amerikanske flyselskaper står nå på kanten av stupet og satser på en redningspakke fra myndighetenes side.

– For å sette dette i sammenheng, selv om vi hjelper oss selv ved å ta opp nye lån, brenner vi rundt 50 millioner dollar i cash hver eneste dag, sier Bastian i en melding til de Delta-ansatte.

Amerikanske flyselskaper har nå bedt om 58 milliarder dollar i hjelp fra regjeringen, og toppsjefene er utålmodige og lurer på hvor lang tid det vil ta før de får nødvendig krisehjelp.

Delta og de andre selskapene har kuttet tusenvis av flyruter og planlegger å sette hundrevis av fly på bakken som et ledd i å kutte kostnader. Deltas toppsjef sier at 13.000 av selskapets rundt 91.000 ansatte frivillig har gått med på å ta ulønnet permisjon, men de trenger enda flere frivillige.

Slik så det ut da Skandinavias flytrafikk bråstoppet
Koronapandemien har gitt katastrofale følger for flytrafikken over Gardermoen.
01:05
Publisert:

– Det er også klart, gitt de underliggende ødeleggelsene viruset har skapt for økonomien, at det vil ta lang tid å få opp etterspørselen igjen når man har fått kontroll på viruset, sier Ed Bastian.

Flyaksjer har stupt på børsen

Også United Airlines sliter tungt. Fredag advarte flyselskapet om at det må si opp tusenvis av ansatte hvis ikke Kongressen reagerer kjapt og bidrar med økonomisk hjelp.

– Hvis ikke myndighetene sørger for tilstrekkelig støtte innen slutten av mars, vil selskapet vårt måtte ta nødvendige grep for å redusere lønnskostnadene våre på linje med nedgangen på 60 prosent i rutekutt som vi annonserte for april, skrev United-toppsjef Oscar Munoz i et skriv, og advarte om at de sannsynligvis vil fortsette å kutte kostnader i mai.

Flyaksjer over hele verden har falt kraftig de siste ukene. Den siste uken er Delta-aksjen ned 41,16 prosent, mens United Airlines-aksjen er ned 44,34 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.