Fredag morgen melder det britiske lavpris-flyselskapet Easyjet at det opplever betydelig lavere etterspørsel og kabinfyllingsgrad til og fra dets nord-italienske baser som følge av koronaviruset. Finlands største flyselskap, Finnair, nedjusterer guidingen i andre kvartal 2020 som følge av viruset.

Det britiske lavpris-flyselskapet Easyjet melder fredag morgen om at korona-viruset har begynt å påvirke dets virksomhet.
Det britiske lavpris-flyselskapet Easyjet melder fredag morgen om at korona-viruset har begynt å påvirke dets virksomhet. (Foto: PHIL NOBLE)

British Airways-eier IAG SA kom fredag morgen med melding om at koronaviruset gjør det umulig å komme med guiding for 2020. Også dette har å gjøre med korona-utbruddet, skriver selskapet.

IAG opplyser også at kansellerte flyvninger vil føre til at kapasitetsveksten kommer til å bli lavere i 2020. Selskapet forventer å kutte flyvninger på sine korte Europa-ruter i de kommende dagene.

Bloomberg skriver at det basert på data fra International Air Transport Association (IATA) er estimert et samlet fall i luftfartbransjens passasjeretterspørsel for første gang på mer enn ti år i 2020. Ifølge IATA vil korona-utbruddet barbere rundt 30 milliarder dollar i samlede inntekter for flybransjen.

Finnair nedjusterer guiding

I en pressemelding melder samtidig Finlands største flyselskap Finnair at det kommer til å få «et betydelig lavere driftsresultat i andre kvartal 2020» sammenlignet med 2019 som følge av koronaviruset.

Ifølge selskapets egne estimater kommer utbruddet til å føre til en nedgang i etterspørselen, og nedjusterer vekstguidingen med fire prosent i 2020.

«Selskapet kommer til å evaluere hvordan det skal justere utgifter med 40 til 50 millioner euro. Tiltakene kan komme til å berøre både personal, salg og marketing», skriver selskapet i pressemeldingen.

Det blir opplyst at personaltiltak, hvis det blir en realitet, kan bety midlertidige permitteringer eller lignende tiltak.

Easyjet rammet

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som først omtalte saken, opplever Easyjet også lavere etterspørsel i andre europeiske markeder som følge av virusutbruddet.

Flyselskapet sier at det følger situasjonen nøye.

– Som et resultat av utbruddet har vi kansellert noen flyvninger, spesielt de til og fra Italia. Samtidig fortsetter vi å følge situasjonen og tilpasser programmet etter etterspørselen, melder Reuters.

Easyjet sier at det er for tidlig å si noe om hva slags effekt virusutbruddet vil ha på selskapets guiding for 2020.

Norwegian opprettholder guiding

Norwegian skrev i en børsmelding torsdag at selskapet opprettholder guidingen – forventninger om resultater fremover – og gjentar utsiktene for resten av 2020. 13. februar meldte selskapet at det har mål om et overskudd etter skatt for hele året.

Rundt klokken 12.00 torsdag rullet selskapet sågar ut en stor billettkampanje og 20 prosent rabatt på flyreiser til «alle destinasjoner».

I slik sammenheng er den siste kampanjen stor – og det er åpenbart et tiltak for å fylle opp flyene frem mot sommersesongen og bedre selskapets kontantbeholdning.

Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen sa til DN at ledelsen ikke var tilgjengelig torsdag.

– Vi har regelmessige kampanjer og salg av billetter er jo nettopp ethvert selskaps virkemiddel for å øke inntektene, skrev Sandaker-Nielsen i en epost.

I Europa var britiske IAG, tyske Lufthansa, irske Ryanair og Air France-KLM ned mellom seks og ti prosent torsdag ettermiddag. Det irske lavprisselskapet Ryanair, som er mest verdt av de store aktørene i Europa, er ned 23 prosent på én uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.