Et helt nytt forslag fra Arbeiderpartiet (Pvda) i Nederland innebærer en betydelig flyavgift og et fremtidig forbud mot flyvninger til europeiske destinasjoner.

Det skriver det danske flybransjemediet Check-in.dk, som viser til flyavisen Luchtvaartnieuws.nl.

Avgift på 1000 kroner

Forslaget ble vedtatt av partiets medlemmer under et møte i Eindhoven på lørdag. Pvda ønsker en flyavgift på minst 100 euro (1000 kroner) per flybillett. Hvis det etter hvert kommer til å gå flere internasjonale tog, vil partiet innføre et forbud mot alle europeiske flyreiser.

Flertallet av partiets medlemmer mener tiltakene er nødvendig for å få ned CO2-utslippet fra nederlandsk luftfart. Representantenes hus for Arbeiderpartiet støtter forslaget, men skal være uenig i en ukjent del av innholdet, ifølge Luchtvaartnieuws.

Arbeiderpartiet (Pvda) fikk ved valget i 2017 ni av 150 mandater.

Norske forslag får oppmerksomhet

Forslaget fra det nederlandske arbeiderpartiet føyer seg inn i rekken av klimavennlige forslag fra politiske partier. Også norske forslag har funnet veien inn i dansk presse.

Saken fortsetter under videoen

Flyskam vil føre til høyere kostnader for flyselskaper og reisende
Myndigheter vurderer å skattlegge flyselskaper mer for å oppveie miljøbelastningen.
01:02
Publisert:

Check-in referer til Miljøpartiet De Grønnes (MDG) nye forslag om å innføre en flyavgift på mange hundre kroner. Dagbladet og Nettavisen omtalte torsdag avgiftene som skal se slik ut:

  • 150 kroner per flysete innenlands der det ikke går tog
  • 300 kroner per flysete innenlands der tog er et alternativ
  • 600 kroner per flysete utenlands

En tur utenlands vil dermed bli 4800 kroner dyrere med dette forslaget.

I Storbritannia vil det britiske Labour forby private flyvninger med fossilt drivstoff til og fra britiske flyplasser fra 2025. I Tyskland oppfordrer en kampanje til at alle tyskere lar være å fly en uke i februar 2020 av hensyn til klimaet, skriver Check-in.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Svenskene synes nå det er så pinlig å fly at begrepet er blitt årets nyord
Slik gikk det da DN lette etter "flyskam" på Gardermoen.
02:49
Publisert: