«NHO sier at de ikke har gått til lockout for å tvinge frem tvungen lønnsnemnd. Norsk Flyteknikerorganisasjon har hele tiden vært tydelig på at man ikke ønsker å ramme samfunnskritiske oppdrag, og kommer derfor til å søke om dispensasjon fra lockouten for følgende grupper», skriver Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) i en pressemelding.

Unntakene gjelder for:

  • Alle flyteknikere i Babcock Scandinavia Engineering
  • Flyteknikere som jobber med Medevac i SAS
  • Flyteknikere som trengs for å opprettholde planlagt syketransport i Nord-Norge

Lockout medfører at samtlige 430 flyteknikere som er organisert i NFO utestenges fra jobben fra og med natt til søndag.

NHO mener dispensasjons-søknad fra arbeidskonflikten mellom NFO og NHO Luftfart må komme fra den virksomheten som er rammet av streiken.

- Vi har ikke mottatt en søknad om dispensasjon fra noen av bedriftene som er en del av denne konflikten. Det er bedriften som må søke om dispensasjon. Dersom vi mottar en slik søknad, skal vi selvsagt behandle den, sier direktør fra NHO Luftfart, Torbjørn Lothe i en epost.

- Vi har ikke mottatt noen henvendelse, men skulle det skje, vil vi sørge for å få denne i et rett spor slik at det kan bli behandlet på korrekt måte, sier Torbjørn Lothe, sjef i NHO Luftfart.
- Vi har ikke mottatt noen henvendelse, men skulle det skje, vil vi sørge for å få denne i et rett spor slik at det kan bli behandlet på korrekt måte, sier Torbjørn Lothe, sjef i NHO Luftfart. (Foto: Fartein Rudjord)

- I en slik sak er det virksomheten som har ansvaret for å vurdere om en streik medfører fare for liv og helse, og da om man skal søke om en dispensasjon, sier Lothe.

Nordens største luftambulanseselskap, Babcock Scandinavian AirAmbulance, vurderer å søke NHO Luftfart om dispensasjon fra lockout.

- På bakgrunn av at vår virksomhet er ansett som samfunnskritisk, vurderer vi en søknad om dispensasjon til NHO. Vi vil be helsemyndighetene om en vurdering av om en lockout av Babcocks flyteknikere som er organisert i NFO, vil utgjøre fare for liv og helse, sier daglig leder Marius Hansen i Babcock Norden i en epost til DN.

Babcock har 25 flyteknikere ansatt, hvorvav 20 av dem er organisert i NFO.

Brudd lørdag

Tirsdag ettermiddag varslet NHO lockout mot flyteknikerne. Dermed utestenges resten av flyteknikerne fra arbeidet sitt – også de som ikke er tatt ut i streik.

Lørdag ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO Luftfart og de organiserte i Norsk Flytekniker Organisasjon. Det har gått utover mange flypassasjerer. Flere fly er blitt kansellert som følge av konflikten.

Onsdag formiddag kansellerte Norwegian tolv avganger torsdag, inkludert utenlandsruter til London og Mallorca, opplyser flyselskapet til NTB.

Til DN sier ledelsen i flyselskapet at de gjør alt hva de kan for at færrest mulig av passasjerene rammes av konflikten frem til lockouten iverksettes natt til søndag.

- Vi jobber hele tiden for å minimere konsekvensene streiken har for passasjerene våre. Vi kan vanskelig anslå noe antall i dag, men det er åpenbart at vi dessverre blir nødt til å kansellere flere flyvninger i tiden som kommer dersom denne streiken vedvarer, sier kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Norwegian.

– Rikker seg ikke

I helgen ble 31 flyteknikere i SAS, Widerøe og Norwegian tatt ut i streik. Søndag møtte partene til et møte som ikke ga noe resultat. Totalt er nå 106 av de 430 flyteknikerne her i landet berørt av konflikten. Forbundet har varslet at ytterligere 39 teknikere tas ut i streik natt til lørdag.

Flyteknikernes streikegeneral Jan Skogseth har uttalt til DN at han var forberedt på konflikt, men trodde ikke det skulle bli så fastlåst.

– Vi får ikke noe bekreftelse på at det er noe reell forhandlingsvilje hos NHO Luftfart, og de rikker seg ikke utover det tilbudet de har gitt oss, sa forbundsleder Jan Skogseth i NFO før den varslede lockouten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.