Selv om mange flyselskaper har satt sine Boeing 737 Max 8 på bakken etter den fatale flystyrten i Etiopia, merker ikke reisebyråene store endringer i nordmenns reiselyst.

Administrerende direktør Per Arne Villadsen i byrået Berg-Hansen sier de har fått flere henvendelser fra reisende enn normalt som spør om hva som skjer med reisen eller om de kan få booket den om, men sier at trykket er mindre enn de hadde ventet.

– Vi planlegger et større trykk gjennom dagen, og dette er vi klare for. 18 maskiner, som rommer rundt 180 mennesker, står nå på bakken. Det er klart dette får konsekvenser for lufttrafikken i Norge, sier Villadsen, med referanse til Norwegians Max 8-fly.

Noen bekymrede kunder

Boeing 737 Max 8 har vært involvert i to alvorlig ulykker de siste månedene: én i Etiopia og én i Indonesia i fjor høst.

Villadsen har fått en del bekymrede kunder på tråden.

– Siden flystyrten søndag har vi hatt noen enkelttilfeller der kunder lurer på om det er Max de skal fly med. Men det som er hovedbekymringen til de fleste er om de kommer seg av gårde eller ikke, sier Villadsen, og understreker at de fleste av deres reisende er erfarne.

Tror ikke det får langsiktige konsekvenser

Reisebyrået BCD Travel Norge håndterer kun forretningsreiser, og sjef Bernt Roger Eliassen, har ikke merket noe fall i volum og salg av billetter.

– Det vi derimot har merket er at flere har lurt på hvilke flytyper de skal reise med og har endret det, helt frem til flyene nå er blitt satt på bakken. Men vi har en del reiser i USA. De spørsmålene vil nok fortsette der. Folk er blitt veldig oppmerksomme på at dette er fly som er vanlig i USA, sier han.

Mens nær 50 land har valgt å stenge luftrommet for Max 8, har det amerikanske luftfartstilsynet sagt at det ikke finnes noe saklig grunnlag for å stenge luftrommet for denne flytypen i USA.

Eliassen har jobbet i reisebyråbransjen i over 30 år og mener denne typen problemer aldri har hatt noen langsiktige konsekvenser. Det lengste han kan huske var i kjølvannet av terrorangrepet 11. september da reisende var usikre i seks til syv måneder.

– Her får du riktignok koblinger mellom to fly. Det kan jeg ikke huske å ha sett tidligere. Men jeg er ganske sikker på at det ikke har noen langsiktige effekter og det har heller ikke hatt kortsiktige effekter når det gjelder forretningsreiser, sier Eliassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Manhattans nye iøynefallende konstruksjon har en pris på 150 millioner dollar
01:41
Publisert: