SAS vil gjenåpne flyruter i Skandinavia i juni, etter hvert som flere land nå lemper på reiserestriksjoner.

Det skriver flyselskapet i en melding onsdag.

Gjenåpningen av ruter vil primært være mellom de skandinaviske landene, men vil også inkludere ruter til Chicago, New York og Amsterdam fra København, opplyses det.

«SAS' avgjørelse om å gjenåpne ruter og skalere opp tilbudet i alle de tre landene vil bety en dobling av kapasiteten i juni, som tilsvarer mellom 15 og 30 fly i operasjonell drift», skriver SAS i meldingen.

De første flyvningene vil starte igjen 1. juni, går det frem av en oversikt i meldingen. Deretter vil en rekke nye og eksisterende ruter mellom de skandinaviske landene, samt flyvninger til og fra internasjonale destinasjoner, fortsette utover i måneden.

Fra Norge vil det nå være mulig å fly fra Bergen og Stavanger til København og fra Stavanger til Aberdeen. I Sverige legger SAS til fire destinasjoner fra Arlanda, Malmö, Kalmar, Ängelholm og Skellefteå. Samtidig gjenopptar SAS flyreiser fra Stockholm til Helsingfors og Åbo, opplyses det.

Flere flyselskap gjenåpner

En rekke land har nå altså begynt å lempe på reiserestriksjoner. Mandag denne uken kunngjorde spanske myndigheter at de er klare til å ta imot turister uten at de må gjennomgå en to ukers karantene fra 1. juli.

Det har ført til at lavprisflyselskapet Ryanair tirsdag bekreftet at det vil ta i bruk 40 prosent av sin flåte fra samme dato.

Ifølge den engelske avisen The Mirror skal flyselskapet gjenåpne ruter til Portugal, Spania, Italia, Hellas og Kypros. Samtidig har det kanadiske flyselskapet Air Canada allerede gjenopptatt innenriksflyvninger i USA, og skal ifølge nettstedet Flightglobal operere med et rutenettverk på 97 destinasjoner i sommer, mot 220 i fjor.

Lufthansa gjenåpner og får staten som eier

I India åpnet flere av landets flyplasser mandag denne uken, etter å ha vært stengt i to måneder. Foreløpig er det kun tillatt med innenriksflyvninger i landet. Myndighetene har også satt et pristak på flybilletter for å unngå at prisene kommer ut av kontroll, skriver CNN.

Fra før var det også klart at lavprisselskapet Easyjet åpner for flyvninger mellom 22 flyplasser i juni. Den eneste utenlandsruten som gjenåpnes 15. juni blir mellom London-flyplassen Gatwick og Nice i Sør-Frankrike.

Reuters meldte søndag at tyske Lufthansa gjenåpner en rekke internasjonale ruter fra midten av juni. Selskapet bekreftet også mandag at den tyske stat går inn med krisepakke på 100 milliarder kroner, noe som vil gjøre den til storeier i selskapet.

Begynt smått å hente seg inn igjen

Da verden stengte ned på grunn av koronapandemien, tok det ikke lang tid før flyene ble satt på bakken. 21. februar ble det registrert 109.330 kommersielle flyvninger, ifølge Flightradar24. To måneder senere var tallet knapt 29.440

Men i løpet av mai har bransjen så smått begynte å hente seg inn igjen, og 21. mai ble det gjennomført 38.377 kommersielle flyvninger.

Flere flyselskap har bekreftet at de planlegger å øke kapasiteten i løpet av de nærmeste månedene, deriblant Finnair, Ryanair, Wizz Air og Lufthansa. De siste dagene har flere land varslet at de åpner opp for utenlandske turister i løpet av sommeren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.