Amulanseflysaken er fortsatt uløst etter at helseminister Bent Høie (H) orienterte om saken i Stortinget tirsdag. En rekke ambulansefly har den siste tiden stått på bakken med pilotmangel etter at dagens operatør Lufttransport tapte anbudet fra sommeren 2019.

Arbeiderpartiet og tre andre partier har krevd at anbudet fra neste år annulleres og erstattes med et nytt anbud.

Kristelig Folkeparti har ikke bestemt seg, og er på vippen, men leder Olaug Bollestad (KrF) sier det vil bli høring om saken torsdag neste uke.

Leder Olaug Bollestad (Krf) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget innkaller til høring om ambulaseflyene neste uke.
Leder Olaug Bollestad (Krf) i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget innkaller til høring om ambulaseflyene neste uke. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Dette er en krevende sak og vi inviterer derfor til åpen høring der alle parter kan få med innspill de mener komiteen bør legge merke til, sier Bollestad.

Komiteen inviterer spesielt Helse Nord, som driver fire sykehus i Nord-Norge, samt Luftambulansetjenesten og Sykehusinnkjøp, som begge gjennomførte anbudet. Andre aktører kan melde seg på frivillig.

Kan bli søksmål

Lufttransport tapte anbudet om ambulansefly etter over 25 år, og den nye operatøren fra neste år er det svensk-britiske selskapet Babcock Scandinavia Air Ambulance.

Administrerende direktør Frank Wilhelmsen i Lufttransport sier han vil møte i høringen.

– Hvis vi får anledning, vil vi selvsagt stille. Vi er i en situasjon hvor man risikerer at alt personell kan velge å slutte før tiden og da har vi ikke noe ambulansetjeneste igjen overhodet, sier han.

– Hva er budskapet til politikerne på Stortinget?

– Det må gjennomføres et nytt anbud der man tar vare på piloter og annet personell ved å legge til grunn en virksomhetsoverdragelse, sier Wilhelmsen.

Helseministeren har advart mot søksmål fra den nye operatøren Babcock hvis det nye anbudet blir avbrutt. I tillegg har han reagert kraftig på at Lufttransport ikke leverer et tilbud som det er forpliktet til.

Helseminister Bent Høie ga en egen redegjørelse i Stortinget tirsdag.
Helseminister Bent Høie ga en egen redegjørelse i Stortinget tirsdag. (Foto: Javad Parsa)

Også Lufttransport varsler nå mulig søksmål:

– Det er veldig mye som tyder på det om ikke anbudet blir annullert. Basert på det som er kommet frem i pressen de siste to ukene om habilitetsspørsmål og hva som er sagt til sentrale personer om prosessen underveis, er det mer aktuelt nå, sier Wilhelmsen, og legger til:

– Vi håper å slippe et søksmål, om det offentlige rydder opp først.

DN har stilt spørsmål til administrerende direktør Marius Hansen i Babcock om han vil møte i høringen neste uke, men han har ikke besvart DNs henvendelser onsdag.

Bestemmer seg etterpå

Bollestad sier saken vil bli videresendt til presidentskapet på Stortinget antakelig én av de siste dagene i mai.

– KrF vil vente til etter høringen med å konkludere i saken. Vi vil ført få inn syn fra alle partene i saken, sier hun.(Vilkår)

- Ikke si til kona at jeg har kjøpt bunad
- Kona vet ikke at jeg har kjøpt bunad, sier Bjørn Ytreland. - Håper de som kjenner henne holder det som en hemmelighet til 17. mai. Bunadsmarkedet for kvinner begynner å bli mettet, men andelen av godt voksne menn som kjøper bunad øker.
02:24
Publisert: