Byggingen av det som vil bli verdens største knutepunkt for luftfart er i full gang på en slette sør for Beijing. Når megaflyplassen etter planen står ferdig i 2019 er det duket for turbulens i luftfartsbransjen i Kina og kanskje resten av verden.

Som de eldgamle krigsherrer har Kinas tre største flyselskaper dominert hver sine regionale byer: Air China i hovedstaden Beijing, China Eastern Airlines i finansbyen Shanghai og China Southern Airlines i havnebyen Guangzhou. Inntil nå, skriver Bloomberg.

Den nye flyplassen vil nemlig bringe de tre konkurrentene skulder ved skulder i Air Chinas bakgård i Beijing. Storflyplassen er utpekt av myndighetene som knutepunkt for medlemmer av den globale SkyTeam-alliansen, der både China Eastern og China Southern inngår. Disse to får av myndighetene hver lov til å sikre seg 40 prosent av passasjerene på den nye flyplassen, og samtidig få større tilgang til ettertraktede ruter til Europa og USA.

Nesten dobling

Og det er ikke få passasjerer det kan bli snakk om.

Kina er ventet å overta USAs plass som verdens største luftfartsmarked målt i antall passasjerer innen 2024. Da er antallet personer som flyr til, fra og innenfor Kina ventet å nesten doble seg fra 487 millioner i 2015 til 927 millioner – mot ventet 902 millioner reisende i USA samme år, ifølge estimater fra International Air Transport Association (IATA).

– Dette er en fullstendig endring av spillereglene for China Eastern og China Southern. Å ha alle SkyTeam-alliansens medlemmer under samme tak vil muliggjøre sømløse flyforbindelser, sier daglig leder Corrine Png hos Crucial Perspective i Singapore til Bloomberg.

Utenom de to kinesiske selskapene inngår blant annet Aeroflot, Air France, Alitalia, KLM, og Air Europa i SkyTeam-alliansen. 

Inntil da blir det en kamp om tillatelsene til å lande og ta av på dagens hovedflyplass Beijing Capital International Airport. Dagens største spiller, Air China, som er en del av Star Alliance, kontrollerer i dag 38 prosent av antall «slots» i Beijing. Star Alliance har 28 medlemmer og er verdens største luftfartsallianse. Utenom Air China inkluderer alliansen United Airlines, Singapore Airlines, Lufthansa, Thai Airways og SAS.(Vilkår)

Flyr tre meter fra turistveien
Bli med når basehopper Tom Erik Heimen flyr ned Bispen, Trollstigen i 170 km/t.
01:43
Publisert:
Britisk oppfinner flyr som "Iron man"
Den britiske oppfinneren Richard Browning har funnet opp en spesiell drakt med jetmotorer som gjør det mulig å fly. Oppfinneren, som har fått kallenavnet Iron Man etter den flygende tegneseriefiguren, viste frem drakten under Tech Cube Fair i Berlin.
00:52
Publisert: