Tirsdag valgte flyselskapet Norwegian å sette samtlige av sine 18 Boeing 737 Max 8-fly på bakken etter anbefaling fra europeiske og norske luftfartsmyndigheter, som stengte luftrommet for flytypen.

Norwegian har gjennom natten jobbet på spreng med å omdisponere flåten og sørge for at berørte passasjerer blir ivaretatt. Flyselskapet slår sammen flyvninger, som betyr at de aller fleste som blir berørt får ny avgangstid samme dag.

Slik sa Norwegian-sjef Bjørn Kjos unnskyld på Twitter
01:17
Publisert:

«Status onsdag morgen er at de aller fleste er blitt ivaretatt og vi jobber nå med å gi gode alternativer til noen hundre resterende passasjerer som skal reise til og fra norske flyplasser», heter det i en melding fra Norwegian.

Foreløpig har flyselskapet heller ikke varslet behov for innleie av erstatningsfly. Det som imidlertid er klart er at Norwegian forventer at flyprodusenten Boeing dekker kostnadene og de tapte inntektene ved at flytypen nå settes på bakken.

– Vi forventer at Boeing tar denne regningen, sier Norwegian til Reuters, ifølge TDN Direkt.

Kostbart

Analytiker Ole Martin Westgaard i DNB Markets mener en redusert markedsverdi på 737 Max 8-flyene kan betydelig svekke en «sum-of-the-parts»-verdsettelse (SOTP) av Norwegian.

«Vi ser en potensiell negativ effekt på 5–15 millioner kroner per dag. Selv om vi mener at Norwegian kan ha et legitimt krav på erstatning for disse kostnadene fra Boeing, forblir situasjonen uklar», skriver analytikeren i en oppdatering onsdag.

Norwegian har tatt levering av 18 Boeing 737 Max 8, hvorav fire er leaset og 14 egeneide, av en totalordre på 110 fly i januar 2012, påpeker analytikeren. Ytterligere 16 Boeing 737 Max 8 er planlagt å bli levert Norwegian i 2019. Westgaard anslår at de 18 aktuelle flyene utgjør rundt 10 prosent av Norwegians totalkapasitet.

«Det er usikkert hvor lenge flytypen vil bli stående på bakken. Det er også usikkert hvorvidt Norwegian vil være i stand til å få sine kostnader dekket av Boeing», skriver Westgaard.

Analytiker Jo Erlend Korsvold, SEB.
Analytiker Jo Erlend Korsvold, SEB. (Foto: Moment/SEB)

Han støttes av analytiker Jo Erlend Korsvold i SEB.

– Vi er litt i villrede her selv. Vi vet blant annet ikke hvor mye som kommer til å bli tatt av Boeing, sier analytikeren til DN.

«Møkkamåned»

Carnegie-analytiker Preben Rasch-Olsen tror at Norwegian kan komme seg greit ut av krisen så lenge selskapet lykkes med å få kompensert mye av ekstrakostnadene av flyprodusenten Boeing.

Les også: Luftfartsekspert: – Ikke så uheldig for Norwegian dnPlus

– Dersom de får kompensasjon kan dette i det korte bildet nesten være positivt for Norwegian fordi mars er en skikkelig møkkamåned i flybransjen med mange tomme seter i flyene, sier Rasch-Olsen.

Analytiker Preben Rasch-Olsen, Carnegie.
Analytiker Preben Rasch-Olsen, Carnegie. (Foto: Elin Høyland)

Han påpeker imidlertid at kanselleringer og misfornøyde passasjerer aldri er bra for et flyselskap.

– Men dersom problemene vedvarer over tid og strekker seg over påsken og inn mot sommeren vil det bli et langt større problem for Norwegian, sier Carnegie-analytikeren.

Norwegian sier til Reuters at de vil klare å betjene de fleste av sine passasjerer i Europa ved å reallokere resterende flåte. Selskapet jobber fortsatt med løsninger for passasjer som reiser mellom Irland og USA.

19 flyvninger er blitt kansellert til eller fra Norge, opplyser selskapet i en melding onsdag. Videre har totalt seks flyvninger blitt kansellert i, til eller fra Danmark. 18 flyvninger til eller fra Arlanda i Sverige er også kansellert.

Svekker verdi

Westgaard påpeker Boeing 737 Max 8 er en svært populær flytype, med mer enn 5100 ordrer siden lansering i 2011. Listeprisen har også steget fra 95,2 millioner dollar til 117 millioner dollar i 2018. Norwegians gode timing av flykjøpet har generelt blitt ansett for å ha stor verdi, ifølge DNB-analytikeren.

«I vår verdivurdering estimerer vi verdien av gjenværende ordrer til 2,5-3 milliarder kroner, eller 18–22 kroner per aksje. Et fall i flyverdiene som følge av ulykkene vil dermed betydelig svekke vår verdivurdering av Norwegian», konkluderer han.

Norwegian sier til Reuters onsdag at de ikke vil stanse selskapets ordre for Boeing 737 Max-fly.

Nedgraderer

Onsdag melder Sparebank 1 Markets at meglerhuset nedgraderer Norwegian til salg fra en hold-anbefaling, ifølge Bloomberg News. Kursmålet tas ned til 35 kroner, fra tidligere 80,5 kroner. Kursmålet tilsvarer et kursmål på 69 kroner før selskapets fortrinnsrettsemisjon.

Carnegie har ikke hatt dekning av Norwegian-aksjen de siste ukene på grunn av den uoverstigelige situasjonen knyttet til emisjonen. Meglerhuset har derfor ikke en anbefaling eller et kursmål for flyselskapet.

DNB Markets var hovedtilrettelegger for Norwegians fortrinnsrettemisjon, og det følger ingen anbefaling eller kursmål ved oppdateringen. Meglerhuset avsto tirsdag fra å kommentere situasjonen overfor DN med henvisning til en stilleperiode på rundt en måneds tid etter at emisjonen er gjennomført.

Norwegian-aksjen fortsetter å svekke seg på Oslo Børs onsdag, og er ned rundt 1,5 prosent til 54,4 kroner. Aksjen var ned nær tre prosent tirsdag, og har dermed falt sammenhengende de siste fem handelsdagene, som har sett aksjen ned rundt 15 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Manhattans nye iøynefallende konstruksjon har en prislapp på 150 millioner dollar
01:41
Publisert: