Ifølge Norwegian gjør reglene at det kun er SAS blant de skandinaviske selskapene som får fly via Sibir til Asia.

– Ting har endret seg på 60 år, altså. I dag er det den rene parodien. Det var greit nok i oppbyggingstiden etter krigen, men vi er ferdige med den, sier Kjos.

Midtøsten-vekst

Norwegian-sjefen mener veksten til flyselskaper basert i Midtøsten – som Emirates og Qatar – viser at situasjonen er forskjellig bare fra hvordan den var for fem år siden.

– Det er andre som har tatt trafikken. De flyr utenom Norge og Oslo. De flyr til London og Paris. Sånn trenger det ikke være, sier Kjos til NTB. Han mener det ikke bør være noe problem at reglene endres, slik at Russland forhandler med hvert enkelt land, og ikke med Skandinavia som helhet.

– Hvis det er riktig, slik det er fremstilt, at russerne aksepterer fullt ut at hvert land forhandler for seg, så bør det ikke være noe propp. Jeg har ikke oppfattet at det er noen motvilje på den andre siden. Russerne er pragmatiske. De kan kanskje tjene tre ganger så mye penger som flyrettigheter over Russland, sier Norwegian-sjefen.

Direkteruter

Kjos er ikke i tvil om hvordan det ville vært hvis Norwegian fikk rettigheter til å fly over Russland.

– Norge ville fått direkteruter til Kina, Korea, Japan, Hong Kong og ikke minst India og Pakistan, sier han.

En rapport flyselskapet har bestilt fra Menon Economics, viser at det ville blitt 18.000 nye arbeidsplasser og økt omsetning på over 13 milliarder kroner i Norge dersom selskapet fikk fly til Asia via russisk luftrom.

– Det er veldig nøkternt beregnet, med lav kabinfaktor. Men vi flyr ikke med lav kabinfaktor, sier Kjos og ler høyt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.