Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung meldte mandag morgen at tyske Lufthansa vil vurdere et oppkjøp av Norwegian etter at selskapet er kommet i spill.

Mandag ettermiddag bekreftet Norwegian-sjef Bjørn Kjos at det har vært kontakt mellom Norwegian og Lufthansa om et mulig oppkjøp.

– Hva tenker du om interessen fra Lufthansa?

– Jeg er ikke så veldig overrasket. Dette kommer som en følge av at IAG meldte interesse, og da er det flere som melder seg, sa Kjos til DN mandag ettermiddag.

Lufthansa-sjef Carsten Spohr sier det ligger an til flere sammenslåinger innen lavprissegmentet i Europa.

– Det ligger en ny konsolideringsbølge for tur. Det betyr at vi også er i kontakt med Norwegian, sier Spohr.

Lufthansa-sjef Carsten Spohr sier det kan bli aktuelt å by på Norwegian. Han har allerede lagt inn bud på Alitalia i år.
Lufthansa-sjef Carsten Spohr sier det kan bli aktuelt å by på Norwegian. Han har allerede lagt inn bud på Alitalia i år. (Foto: Mikaela Berg)

Lufthansa er ett av de største selskapene i Europa og medlem i flyalliansen Star Alliance, der også SAS inngår.

På spørsmål om han har snakket med Lufthansa-sjefen selv, sier Kjos til DN at det er styret som har håndtert dette, men at han «kan ha fått en sms eller snakket med ham».

«Kan ikke bare vente og se»

Uttalelsene fra Lufthansa kommer etter at spansk-britiske International Airlines Group (IAG), som blant annet eier British Airways, kjøpte aksjer i Norwegian i april og varslet at det ville by på det norske flyselskapet.

Analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets sier uttalelsen fra Spohr kan endre spillet rundt Norwegian. Tidligere har IAG vært alene om å si at det er interessert i å vurdere et bud.

– For IAG betyr dette at de kan ikke bare «vente og se» og håpe at aksjekursen vil skli nedover i tiden som kommer fordi det er stille fra andre aktører. Hvis flere er aktive, vil det få aksjen til å gå oppover, sier han.

I så fall kan det åpne for en budkamp om Norwegian, og kursen vil uansett holdes høyere oppe etter nyheten. Stenshall merker seg at Lufthansa i løpet av de siste ukene har sendt sitt eget team innen fusjoner og oppkjøp (M&A) til Norge.

– Når Lufthansa legger mye ressurser i saken, er det tydelig at de har en seriøs interesse. Også aksjemarkedet ser ut til å legge mye i utspillet, sier Stenshall.

I forrige uke sa IAG-sjef Willie Walsh at selskapet fortsatt var interessert i å kjøpe Norwegian.

– Vi er fortsatt «open-minded» om Norwegian. Dette er ikke en avtale som vi er nødt til å gjøre og vi vil definitivt ikke bli involvert i en budkrig, sa Walsh på IAGs årsmøte i Madrid.

Kan kjøpe flere

Når Lufthansa nå melder om en interesse for å vurdere et bud på Norwegian, så er det ikke sikkert at det følger etter IAG.

I april var flere ulike kilder med kunnskap om prosessen tilbakeholdne i en artikkel fra Bloomberg News. Den gang het det at Lufthansa «tar en kikk» på Norwegian, men at den høye gjelden i Norwegian er et stort hinder for å gå videre.

Derfor ble det ifølge kildene ansett som lite sannsynlig at Lufthansa ville gå inn med et bud.

Lufthansa er for tiden også involvert i en budprosess rundt det kriserammede flyselskapet Alitalia, og i april var Lufthansa ett av to selskaper som ga et bud på selskapet, ifølge Reuters. Saken er fortsatt under behandling.

Mottatt interesse fra flere aktører

Norwegian opplyste i en børsmelding sist uke at selskapet har mottatt interesse fra flere parter og at det ikke har mottatt noen forpliktende forespørsel fra IAG.

Samtidig viste flyselskapet til at det ikke kan garanteres at en transaksjon vil realiseres selv med attraktive vilkår eller i det hele tatt.

I meldingen som flyselskapet sendte ut i forrige uke, understrekes det at Norwegian ikke har inngått noen avtaler eller spesifikke samtaler relatert til interessen fra de ulike partene. Norwegian søker videre informasjon og avklaring innen flere områder for å kunne evaluere forslagene og avgjøre om de utgjør grunnlag for å gå inn i samtaler, fremgår det av børsmeldingen sist uke.(Vilkår)

Turistene sliter med å finne Operaen: - Veldig trist at den skjules
Operaen i Bjørvika er i ferd med å bli bygget inne.
02:04
Publisert: