Det er ikke til å stikke under stol at Ryanair-sjef Michael O'Leary har hatt et horn i siden til Norwegian, og det over mange år. I Oljefondets podkast «In Good Company» sier han at Ryanair ikke engang ville tatt imot Norwegian som en gave.
– Ikke hvis det var gratis engang? spør oljefondssjef Nicolai Tangen som leder podkasten.
– Nei, svarer O'Leary kontant.
Dette er ikke første gang Ryanair-sjefen har uttalt seg kritisk om Norwegian. I et tv-intervju med Bloomberg i 2018 uttalte O'Leary at det å investere i Norwegian var som «å fange en fallende kniv». Den gang mente O'Leary at oljeprisen var en sentral faktor i Norwegians problemer.
O'Leary sier videre at Norwegian og SAS har vist at det er svært vanskelig å drive flyselskap i Norge og Sverige. Han peker på Norwegians dristige langdistansesatsing i årene før pandemien.
– Dersom langdistanse og lave priser hadde fungert, hadde Norwegian vært unormalt lønnsomt. Men langdistanse og lave priser fungerer ikke, sier O'Leary til Tangen.
Spådde konkurs
I en årrekke har O'Leary kommet med spådommer om når Norwegian vil gå konkurs:
- I 2007 sa han at Norwegian er for lite internasjonalt til å klare seg alene, og at de ville bli kjøpt opp av SAS.
- I 2009 spådde han Norwegians konkurs innen fem år.
- I 2017 uttalte han at Norwegian famler rundt i blinde og vil gå tom for cash i løpet av fire-fem måneder.
- I intervjuet med Bloomberg i 2018 gjentok O'Leary at ha kan se for seg Norwegians konkurs.
DN kunne tidligere i november fortelle at britiske International Airlines Group (IAG) gjennom nesten to år forsøkte å kjøpe opp Norwegian, men til slutt trakk budet fordi pengekrisen ble akutt i Norwegian.
For to år siden måtte Norwegian kaste inn håndkleet og gå gjennom konkursbehandling i det irske og norske rettsvesenet parallelt – en prosess som først var klar i fjor vår.
DN har tidligere pekt på at en av grunnene til O'Learys tidligere tirader mot Norwegian kan være at Ryanair slet med pilotmangel tilbake i 2018. Rundt 200 tidligere Ryanair-piloter skulle den gang ha meldt overgang til Norwegian.
I slutten av oktober i år kunne Norwegian stolt vise til et milliardoverskudd etter høysesongen i sommer. Selskapet hadde et resultat før skatt for tredje kvartal på over 1,1 milliarder kroner.
«Kronisk tapsgivende»
Oljefondets eierandel i Ryanair er kun på 0,04 prosent av aksjene i flyselskapet, og aksjeposten er ikke verdt mer en 74 millioner kroner.
Om ikke veldig optimistisk, er O'Leary noe mer vennligstilt overfor flyselskapet Flyr som han «ønsker alt godt»:
– Men de er «kronisk tapsgivende», konkluderer han.
Det er ikke bare de norske selskapenes levedyktighet O'Leary setter spørsmålstegn ved. Etter en pandemi som har vært særdeles tøff for flyindustrien verden over, og ikke minst i Europa, spår O'Leary at den lenge ventede konsolideringen av europeiske flyselskaper vil skje innen de neste tre årene.
Resultatet vil ifølge Ryanair-sjefen bli fire store flyselskaper i Europa bestående av Lufthansa, Air France, BA og Ryanair, «selvsagt».
– Pandemien har totalt forvandlet markedet for europeiske flyreiser. Vi vil etter hvert se at det har vært en betydelig konsolidering. Flyselskaper som Thomas Cook og Norwegian har for eksempel blitt fullstendig omstrukturert. Norwegian kom ut av pandemien med 30 prosent av dets opprinnelige størrelse, sier O'Leary.
Hos Norwegian svarer pressekontakt Anna-Lena Nordling:
– Vi anerkjenner at luftfarten er preget av sterk konkurranse der utenlandske selskaper fritt kan fly inn og i Norge med lavere lønnskostnader. Til tross for dette har Norwegian igjen en solid posisjon i Norge og Norden og den har vi tenkt å styrke fremover.
Og deretter kommer det en liten påminnelse om at Ryanair har vært i konflikt med ansatte i Norge:
– Vi er det største norske flyselskapet med en organisasjonsmodell som er basert på faste ansettelser, samarbeid med fagforeninger samt gode lønns- og arbeidsvilkår – og ikke minst et stadig større rutenett til glede for både forretnings og fritidsreisende. Norwegian vil fortsette planene for lønnsom vekst i årene som kommer, uansett hva Ryanair nok en gang måtte mene.
Kjøper i kriser
I motsetning til Norwegian, har Ryanair kommet seg gjennom de siste pandemiårene uten refinansieringer. Da Ryanair gikk inn i pandemien hadde det en kontantbeholdning på 3,5 milliarder euro, og da selskapet kom ut av pandemien hadde kontantbeholdningen økt til 4,7 milliarder, ifølge O'Leary.
Det er ifølge Ryanair-sjefen under kriser at selskapet gjør sine største investeringer. Like etter terrorangrepet 11. september 2001 la selskapet inn sin første flybestilling, «som skapte Ryanair». Pandemien var intet unntak.
– Under pandemien økte vi ordreboken fra 150 til 210 fly, samtidig som vi reforhandlet prisen. Når vi nå kommer ut av pandemien er flyplasser over hele Europa på jakt etter fly og vekst.
I tillegg til å øke ordreboken beholdt også Ryanair samtlige piloter og kabinmannskap under pandemien.
På spørsmål om hvorfor andre flyselskaper ikke gjør det samme, svarer O'Leary:
– Hovedsakelig fordi de blir styrt av en gjeng piloter, og piloter vil ut og kjøpe skinnende nye leker når økonomien går bra. Som følge av min oppvekst som bondegutt tenker jeg som en bonde. Vi vet vi må komme oss gjennom vinteren så vi vet vi må tjene penger på sommeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.