Den 8. mai 2012 undertegnet Bjørn Kjos en erklæring der det blant annet heter at ved oppstart av nye flyruter og baser utenfor Skandinavia, kan selskapet bruke innleide piloter i en periode på inntil to år.

Dette har flygerne tolket som at innleide piloter ikke skal brukes på flyruter i og fra Skandinavia.

Tre år

Avtalen inneholder også en bestemmelse om at den skal gjelde i minimum tre år.

Men allerede i november 2013 undertegnet Kjos en ny erklæring om pilotansettelser. I denne er den skandinaviske dimensjonen utelatt. Derimot heter det at erklæringen erstatter erklæringen fra 8. mai 2012.

– I den første erklæringen står det at den skal gjelde i tre år. Da kan man ikke bare trekke den etter halvannet. Dette undergraver tilliten, sier leder i Norwegian Pilot Union (NPU) Halvor Vatnar til NTB.

– Endringen kan i realiteten innebære at piloter fra andre land flyr i Skandinavia, med helt andre lønns- og arbeidsbetingelser, påpeker informasjonssjef Arve Sigmundstad i fagforbundet Parat.

Til retten

NPU og Parat har brakt 2012-erklæringen inn for domstolen for å få en rettslig vurdering av saken.

– Lagmannsretten avgjorde at pilotene har anledning til å prøve saken for domstolen. Men vi kom aldri så langt fordi de nye tarifforhandlingene startet, sier Vatnar.

Kjos uttalte lørdag til Dagens Næringsliv at det vil være umulig å gå med på et krav om at fly inn og ut av Norge skal flys av norske piloter.

– Vi har haugevis av baser utenfor Norge, sa Kjos.

Parat har varslet en kraftig opptrapping av streiken onsdag. Da vil alle Norwegians piloter være i streik. (©NTB)

Les siste nytt om saken:
– Norwegian permitterer 800 kabinansatte
Kutter Norwegian-kursmål med 130 kroner
Mener Norwegian er nær lånebrudd
Norwegians nest største eier forventer lønnsom løsning
17 Norwegian-avganger er kansellert tirsdag
Norwegian-kunder flykter til SAS

Eva Grinde: Beinhard maktkamp dnPlus  (NB. krever innlogging)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.