Flyselskapet Norwegian Air Shuttles resultat ble påvirket av engangskostnader knyttet til flåten, og en kjempegevinst etter salget av noen av selskapets Bank Norwegian-aksjer. Men Norwegian-sjef Bjørn Kjos er positiv til fremtiden, og melder om god aktivitet inn i tredje kvartal. 

Selskapet fikk et brutto driftsresultat før leasingkostnader (ebitdar) på 1,2 milliarder kroner i andre kvartal. Det er litt under analytikernes forventninger på 1,3 milliarder kroner, ifølge estimater fra TDN Finans. 

Engangseffekter

Regnskapene til Norwegian i andre kvartal ble sterkt påvirket av engangseffekter.

Brutto driftsresultat (ebitda) falt til 59 millioner kroner, mens det var ventet til 535 millioner kroner. Årsaken er ifølge selskapet engangseffekter knyttet til salg og tilbakeleie av gamle og nye fly.

Totalt sett regnskapsførte selskapet netto tap på 197 millioner kroner i andre kvartal 2017, mot en gevinst på netto 460 millioner kroner i andre kvartal i fjor. Dette inkluderer en nedskrivning på 576 millioner kroner for eiendeler holdt for salg, 

– Vi har hatt betydelige ekstra kostnader til innleie av fly, høy oljepris og passasjeravgiften i Norge, noe som har hatt en negativ effekt på resultatet. Vi ser imidlertid positivt på utviklingen fremover, både i form av billettsalg og forsalg de nærmeste månedene og nye rutelanseringer, sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos. 

Norwegians inntekter i kvartalet var på sin side høyere enn ventet. Selskapet omsatte for 7,8 milliarder kroner, som er en økning på 17 prosent fra samme periode i fjor. 

Positiv til kommende måneder 

I rapporten viser selskapet til at det er høy aktivitet inn i tredje kvartal. 

– Booking og forhåndssalg for de kommende månedene ser veldig bra ut, sier Kjos i rapporten. 

I andre kvartal er det faset flere nye fly inn i flåten. Norwegian har fått én Boeing 787 Dreamliner, åtte Boeing 737-800 og to nye Boeing 737 MAX-fly. 

Innen få år vil selskapet ha 42 Dreamliner langdistansefly, ifølge rapporten. 

Gevinst på 2,1 mrd.

Norwegian fikk en gevinst på 2,1 milliarder kroner fra salg av 2,5 prosent av aksjene Bank Norwegian-aksjer i andre kvartal. Dette omfatter også effekten av at aksjene omklassifiseres til «aksjer holdt for salg».

Det bidro til at selskapet fikk et resultat før skatt på 861 millioner kroner i andre kvartal. På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 1685 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn for TDN Finans. I andre kvartal i fjor fikk selskapet et resultat før skatt på 930 millioner kroner.

Norwegian hadde i kvartalet leasingkostnader på 931 millioner kroner, mot 642 millioner kroner i andre kvartal i fjor. Selskapet fikk tilleggsinntekter på 136 kroner per passasjer i andre kvartal, mot 131 kroner i samme periode i fjor. 

Fyllingsgraden i kvartalet var på 88 prosent.

– Jeg er svært godt fornøyd med fyllingsgraden vi har dette kvartalet. Siden Norwegians oppstart i 2002 har nå mer enn 200 millioner passasjerer vist oss tillit og reist med oss, sier Kjos.

Guider lavere produksjonsvekst 

Flyselskapet tar ned sine utsikter for produksjonsvekst (ASK) i 2017 til 25 prosent, fra tidligere 30 prosent. 

Samtidig ventes en enhetskostnad på rundt 0,42 kroner i 2017, mens selskapet tidligere har sett for seg en enhetskostnad på mellom 0,39 og 0,40 kroner. Dette som følge av lavere ASK, salg og tilbakeleasing, valuta og drivstoff. (Vilkår)

Et nytt kapittel for Bjørn Kjos
Bli med inn i Bjørn Kjos' splitter nye Boeing 737 Max.
01:48
Publisert: